Bănci și Asigurări

Peste 1,2 mld. euro s-au evaporat din portofoliile de credite de consum într-un an

Peste 1,2 mld. euro s-au evaporat din portofoliile de...

Autor: Ciprian Botea

21.01.2014, 19:58 331

Băncile locale aveau în bilanţuri credite de consum de 53,8 miliarde de lei (12 mld. euro) la sfârşitul lunii noiembrie 2013, în scădere cu echivalentul a 5,5 miliarde de lei (1,2 mld. euro) faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit datelor agregate de BNR.  Stocul de credite în lei ajungea la 23,6 miliarde de lei, în timp ce împrumuturile în valută însumau 7 miliarde de euro (echivalentul a 30,6 mld. lei). Potrivit datelor de la Biroul de Credit, băncile mai aveau la finalul lunii noiembrie circa 3 milioane de credite de consum, cu 200.000 de conturi mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2012.

Criza a şters peste 1,8 milioane de conturi de credite de consum, unele fiind rambursate anticipat sau la termen, iar altele fiind scoase de bănci din bilanţuri pentru că debitorii nu şi-au mai achitat ratele. Stocul de credite de consum este cu peste 20 miliarde de lei sub vârful istoric atins în 2008. Bancherii au încercat în mod repetat în ultimii ani să reia vânzările de credite de consum, prin campanii promoţionale derulate periodic, dar clienţii se lasă greu convinşi să treacă pragul sucursalelor şi agenţiilor. Creditele de consum au cele mai mari marje de câştig (diferenţa dintre dobânda la depozite şi cea la credite), astfel că acestea reprezintă calea cea mai rapidă către refacerea veniturilor subţiate de scăderea bilanţurilor din perioada de criză.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO