Bănci și Asigurări

Peste 200 de asiguratori din UE au intrat pe piata

22.08.2008, 14:17 17

Peste 200 de companii de asigurari si aproape 700 de brokeri din Uniunea Europeana au folosit de la inceputul anului trecut "pasaportul european" pentru a activa pe piata locala a asigurarilor, potrivit ultimelor date ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
De la data aderarii Romaniei la UE, companiile din Spatiul Economic European pot intra pe piata prin simpla notificare a autoritatii de supraveghere. La sfarsitul lunii aprilie peste 170 de asiguratori notificasera CSA cu privire la intentia de a vinde polite in Romania, iar pana la mijlocul acestei luni lista a fost completata cu aproape 40 de companii, numarul total al acestora ajungand la 208.
Majoritatea asiguratorilor sunt din Marea Britanie (50 de companii), Irlanda (26), Austria (14), Suedia (14), Germania (13), Franta (12), Luxemburg (12) sau Olanda (10). Din Ungaria au venit pe piata locala noua asiguratori, iar din Bulgaria sase.
Pe site-ul CSA sunt date cateva detalii despre fiecare companie, cum ar fi tara de origine, adresa si clasele de asigurari pe care le vor practica, insa Comisia nu precizeaza data notificarii. Chiar daca numarul celor care au notificat este de cinci ori mai mare decat al companiilor de asigurari infiintate pe piata locala, activitatea nou-venitilor nu este inca vizibila. Mai mult, nu exista date oficiale agregate cu privire la vanzarile acestora pe piata romaneasca, pentru ca aceste companii nu raporteaza catre CSA, ci catre autoritatile de supraveghere din tarile lor de origine.
O alta modalitate prin care companiile din UE pot intra pe piata este infiintarea unei sucursale in baza dreptului de stabilire, o procedura mai complicata decat notificarea. In prezent, sapte asiguratori activeaza pe piata locala in acest mod: Coface (Austria), AIG Europe (Franta), Cardif Assurance Vie (Franta), Cardif Assurance Risques Divers (Franta), Euler Hermes (Germania), QBE Insurance (Marea Britanie) si Medicover (Suedia).
In ceea ce priveste numarul brokerilor europeni care au notificat CSA de la inceputul anului trecut, acesta a ajuns la 697, fata de 630 in urma cu doua luni, cea mai mare parte din acestia fiind din Marea Britanie, la fel ca in cazul companiilor de asigurari.
Si pe piata bancara jucatorii straini au privit cu interes posibilitatea de a utiliza pasaportul financiar european. BNR a primit pana in prezent nu mai putin de 156 de notificari din partea unor institutii financiare straine care doresc sa ofere servicii in mod direct pe piata locala. Notificarile au continuat sa vina si in august, ultima pe lista fiind Anglo Irish Bank, inregistrata in Austria. Concurenta directa a strainilor se resimte mai ales pe segmentul finantarilor pentru companii, in timp ce pe piata de retail bancile locale si-au pastrat dominanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO