Bănci și Asigurări

Petculescu, Bancpost: Americanii de la GE au propus in 2000 sa intram pe pierdere

Petculescu, Bancpost: Americanii de la GE au propus in 2000 sa intram pe pierdere

Elena Petculescu prezinta in cartea sa detaliile picante ale privatizarii Bancpost

04.07.2008, 22:18 165

"Anul 2000 s-a dus. Culmea este ca el s-a incheiat cu profit, chiar daca actionarii americani ne propusesera sa-l incheiem cu pierderi. Aceasta ar fi insemnat o infrangere inacceptabila pentru noi. Era un fel de "vorba": dupa privatizare, primul an sa nu "arate tocmai bine", din punct de vedere al cifrelor, pentru ca de fapt, trebuia cineva sa-si asume "meritele", scrie Elena Petculescu, fost presedinte al Bancpost intr-un volum publicat recent in care prezinta detalii din culisele activitatii si privatizarii bancii.
Petculescu, 70 de ani, este unul dintre cei mai vechi si respectati bancheri din Romania. Ea este in prezent presedinte de onoare al Bancpost.
Volumul, numit "Bancpost, o poveste de suflet", prezinta povestea constituirii si privatizarii bancii, presarata cu adevaruri nespuse pana in prezent despre interesele multiple ale unora de a bloca procesul de privatizare.
Petculescu relateaza momentul de la inceputul anului 2000, din 6-7 ianuarie, cand cei 400 de lideri ai GE au fost convocati la Puerto Rico la intalnirea anuala si ea in loc sa estimeze pierdere, asa cum i s-a spus, a indraznit sa prognozeze profit, rezultat care a si fost obtinut de banca (profit de 2,2 mil. $).
"Faceam parte din categoria companiilor recent achizitionate. Fiecare avea alocate 4-5 minute pentru o scurta prezentare, pe un model tip: cativa indicatori sintetici si rezultatul final - "Profitul" companiei. Desi reprezentantul financiar desemnat de GECC la Bancpost - Jim Gohary - CFO a incercat sa ma convinga ca eu trebuia sa estimez o pierdere de 2 milioane dolari, concisa mea interventie a sunat asa: Bancpost isi propune sa incheie anul 2000 cu 2 milioane dolari profit (...)", noteaza reprezentanta Bancpost.
Strategia de privatizare a Bancpost a fost aprobata de Guvern in vara anului 1998, iar contractul de privatizare a fost semnat un an mai tarziu cu General Electric Capital Corporation (GECC) si Banco Portugues de Investimento (BPI). GECC, care a cumparat Bancpost "in rate", a renuntat insa la banca la finele lunii martie 2000, EFG Eurobank Ergasias semnand in data de 20 iulie "preliminar agreement" pentru a prelua o cota de 19,25% de la GECC. Componenta consiliului de administratie s-a schimbat in acelasi an in urma retragerii GECC in septembrie, cand s-a semnat contractul "tripartit" GECC, EFG, FPS.
Avea loc "reprivatizarea" bancii...
Intr-un an Bancpost a schimbat liderii de la GE cu cei de la EFG, sansa de a-i avea actionari de la inceput pe cei de la EFG fiind spulberata de termenul foarte scurt impus de FPS, potrivit lui Petculescu.
Actionarii greci si-au cerut, conform prevederilor contractuale, dreptul de optiune pentru dobandirea pachetului de 17% care se mai afla in proprietatea statului, dar au aparut urzelile venite dinspre clientela politica FPS "taraganand lucrurile pentru a gasi solutii convenabile unuia sau altuia".
In septembrie, cand oficialii EFG si BPI au venit in Romania la invitatia premierului pentru discutii, cabinetul primului-ministru "se dadea lovit" refuzand sa raspunda la telefoane. "Eram in strada, cu cei doi presedinti de banci si intreaga lor suita, si ma aflam pur si simplu la mana unor oameni incapabili sa-si respecte propriile decizii", scrie Petculescu.
In cele din urma delegatia a fost primita de ministrul privatizarii, care a sustinut ca privatizarea va continua. Presedintelui Bancpost i-a raspuns pana la urma la telefon chiar si secretarul general al Guvernului din acel moment: "Mai lasati-ma doamna in pace, ca noi avem alte interese cu Bancpost!?!?!"
Intr-o seara, la sfarsitul lunii octombrie 2001, Guvernul s-a hotarat sa aprobe vanzarea pachetului de 17 % catre EFG.
Petculescu scrie cum datorita unei abordari neprofesioniste, tendentioase sau chiar rauvoitoare, unii dintre membrii Comisiei de Privatizare aveau dubii legate de pretul final de tranzactie.
Pentru a risipi orice suspiciune a fost angajata o firma de audit, independenta total fata de Bancpost in trecut. KPMG a dat o opinie legala si competenta, aratand ca "imprumuturile subordonate" ale bancii, contractate in perioada de preprivatizare, respectiv in anul 1998, si raportate drept capital suplimentar de rang II, nu pot fi considerate elemente de crestere a activului net, majorarea pretului de vanzare a actiunilor FPS nefiind astfel justificata. "M-am confruntat, in continuare, cu presiunea politica, cu necinstea si cu tot ce putea fi mai nociv pentru o banca stabila, o banca curata", mai scrie Elena Petculescu.
Ea relateaza si despre anul 2004, cand, desi a fost mult timp "singurul oficial" in conducerea bancii, deoarece ceilalti asteptau sa fie validati de catre BNR, nu si-a regasit numele in raportul anual, functia de CEO fiind ocupata, pentru prima data, de catre greci.
"A fost pentru mine o 'lovitura pe la spate...' urmasul meu ca chairman a demonstrat mai mereu ca este...'un actor grabit'. Oricum a trecut...", mai scrie Petculescu, aratand ca a fost de succes cooperarea dintre ei.
Bancpost a fost a doua banca de stat privatizata prin achizitionarea pachetului majoritar de catre o banca straina, incheierea procesului de privatizare avand loc in toamna anului 2002.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO