Bănci și Asigurări

Piata reasaza dobanzile la titlurile de stat. Ceva mai sus

10.04.2003, 00:00 12

Dobanzile au scazut destul. Cel putin asa cred jucatorii de pe piata titlurilor de stat. Dupa o lunga perioada in care ministerul finantelor a reusit sa mentina o curba constant descendenta a dobanzilor la titlurile de stat, chiar cu pretul respingerii in totalitate a ofertelor bancilor, marti a acceptat cresteri de pana la un punct ale randamentelor medii.
Randamentul mediu acceptat de ministerul finantelor pentru certificatele de trezorerie cu discont pe sase luni a fost de 14,53%, cu 0,89 puncte procentuale mai mare fata de licitatia precedenta. La certificatele pe termen de un an dobanda medie a urcat la 14,41%, cu 0,53 puncte procentuale peste nivelul de la ultima licitatie. Cererea pe piata a fost de peste trei ori mai mare decat aveau nevoie Finantele, pentru ambele scadente. Nivelul randamentelor maxim acceptate pentru ambele emisiuni a scazut totusi usor comparativ cu licitatiile saptamanii trecute.
 "Prin acceptarea ofertelor la nivele relativ superioare celor din licitatia saptamanii trecute am urmarit consolidarea curbei randamentului in vederea incadrarii in tendinta generala de reducere a inflatiei", sustine Enache Jiru, secretar de stat in ministerul finantelor responsabil de Trezoreria statului.
Perceptia pietei este ca dobanzile sunt deja destul de jos avand in vedere ca pentru anul acesta este de asteptat o rata medie anuala a inflatiei de 16%, care ar urma sa coboare la 10-11% anul viitor.
De fapt, nici nu s-ar putea ca ministerul finantelor sa impinga dobanzile si mai in jos atat timp cat banca centrala continua sa atraga pentru sterilizarea pietei lichiditati la dobanzi de 17,5% pe o luna, respectiv 18% la doua saptamani, mult mai atractive decat cele oferite de Finante, cel putin pentru banci.
"Lumea se uita la BNR. Este de asteptat ca dobanzile pe piata sa se mai miste in jos numai atunci cand si BNR va cobori dobanda de sterilizare", apreciaza un analist.
In aceste conditii, perioada urmatoare ar putea aduce o asezare a dobanzilor la un nivel de 14-15%.
"Acceptarea ratei de dobanda la emisiunea cu scadenta la 6 luni la un nivel superior emisiunilor cu scadente la 1, 2 si respectiv 3 ani, confirma expectatia de reducere a inflatiei", afirma Enache Jiru
El spune ca ministerul finantelor a adus rata dobanzii la o "altitudine optima",  care sa ofere conditii sigure pentru o coborare lina a dobanzilor. "O <aterizare> lina este preferabila unei <aterizari> dure", crede Jiru.
Astazi urmeaza sa aiba loc o noua licitatie de obligatiuni de stat cu maturitatea de trei ani, in valore de 400 miliarde de lei. La precedenta licitatie ministerul finantelor a respins toate ofertele considerandu-le "speculative", in conditiile in care dobanzile erau, in medie, peste nivelul de 12,5% obtinut la prima emisiune de obligatiuni in lei pe trei ani lansata pe piata romaneasca luna trecuta. Potrivit asteptarilor, piata va cere si de aceasta data dobanzi peste 12,5%, fiind posibil ca o parte din oferte sa fie respinse.
Unul din obiectivele ministerului finantelor pentru anul acesta este consolidarea in piata a instrumentelor pe trei ani, ca reper de predictibilitate, insa inceputul se arata dificil.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO