Bănci și Asigurări

Piata testeaza din nou nivelul de 3,53 lei/euro

Piata testeaza din nou nivelul de 3,53 lei/euro
28.09.2006, 18:46 9

Euro a coborat la cursul oficial, insa pe piata valutara interbancara cotatiile au ramas la nivelul din ziua precedenta, dupa o sedinta de tranzactionare in care atat clientii locali, cat si nerezidentii si-au facut simtita prezenta.
BNR a calculat un curs de 3,5355 lei pentru un euro, cu 0,53 bani sub nivelul din ziua anterioara. Dolarul a pierdut numai 0,08 bani, pana la 2,7853 lei, in conditiile in care pe pietele internationale a marcat o usoara apreciere in fata euro.
"In ultima vreme au fost vesti bune pe Romania, iar sezonalitatea pe clienti nu mai este atat de pronuntata, astfel ca desi vor fi presiuni pe leu, acestea nu vor mai fi la fel de mari ca in anii trecuti. Astfel, ma astept ca saptamana viitoare piata sa testeze chiar nivelul de 3,51 lei pentru un euro", a comentat un dealer.
In ultimele doua luni presiunea pe leu ar putea sa se intensifice, in conditiile in care cererea de valuta din partea importatorilor va creste, iar peste aceasta se vor suprapune cumpararile jucatorilor speculatori, care isi inchid pozitiile la sfarsitul de an. Pe piata valutara de la Bucuresti euro a inceput ziua la 3,5370/3,5420 lei, la nivelul inchiderii din ziua anterioara. In primele ore de tranzactionare jucatorii au vandut valuta, astfel ca euro a coborat spre nivelul de rezistenta de 3,53 lei.
Cum acest nivel a rezistat, au aparut in piata interese de cumparare de valuta, care au alimentat cresterea cotatiilor. La inceput ordinele au provenit din partea clientilor locali, dupa care, spre sfarsitul zilei, investitorii speculatori au inceput sa cumpere la randul lor valuta, in cadrul unei miscari de retragere de pe pietele emergente. In aceste conditii, piata s-a inchis in cotatii de 3,5380/ 3,5410 lei pentru un euro. Volumele tranzactionate au fost semnificative.
Pe piata monetara dobanzile au urcat usor, ajungand la 8,7%-9,2% pe an, pentru majoritatea scadentelor. Desi ieri a ajuns la scadenta un depozit atras de BNR in urma cu o luna de 2,3 miliarde de lei, nu a aparut presiune pe dobanzi, in conditiile in care dealerii au plasat banii sub forma de rezerve minime obligatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO