Bănci și Asigurări

Piata testeaza din nou pragul de 3,6 lei/euro

07.07.2008, 19:15 14

Euro a coborat din nou spre nivelul de 3,6 lei pe piata valutara de la Bucuresti, dupa ce timp de mai bine de doua luni cotatiile au stationat la niveluri mai ridicate.
BNR a calculat vinerea trecuta un curs de 3,6139 lei pentru un euro, cu 2,26 bani peste nivelul din ziua precedenta.
Euro nu a mai fost atat de jos la cursul oficial de la sfarsitul lunii aprilie. Dolarul a castigat in schimb 1,13 bani, urcand la 2,3021 lei, dupa ce a recuperat teren in fata euro pe pietele internationale.
Leul s-a apreciat pe fondul unei miscari la nivel regional a marilor investitori, care au fost dezamagiti de discursul guvernatorului Bancii Centrale Europene. Jean-Claude Trichet a lasat sa se inteleaga saptamana trecuta ca majorarea de dobanda la euro, cu un sfert de punct procentual, pana la 4,25% pe an, nu va fi urmata de alte astfel de miscari.
Piata valutara de la Bucuresti s-a deschis vinerea trecuta in cotatii de 3,6250/3,6290 lei pentru un euro. In prima parte a zilei cotatiile au coborat rapid, euro atingand un minim al ultimelor doua luni la 3,6070 lei.
"Ulterior perechea s-a corectat catre 3,6120 lei pentru un euro, probabil datorita declansarii unor ordine de marcare a profitului", comenteaza Vlad Muscalu, analist la ING Bank. Volumele tranzactionate la Bucuresti au fost insa moderate, in conditiile in care pietele financiare din Statele Unite ale Americii au fost inchise in ultima zi a saptamanii trecute. Spre sfarsitul zilei euro a oscilat intr-o banda ingusta, piata inchizandu-se in cotatii de 3,6140/3,6190 lei pentru un euro.
Pe piata monetara dobanzile au coborat usor, ajungand la 9,8% - 10,3% pe an pentru plasamentele pe termen foarte scurt. Presiunea pe lichiditati s-a atenuat usor, dupa ce in zilele precedente cererea mare de lei impinsese dobanzile spre niveluri de 11% pe an. BNR are programata astazi o licitatie pentru atragerea de depozite pe o saptamana cu dobanda de 10% pe an. La licitatia de saptamana trecuta nu a participat nicio banca, in conditiile in care dobanzile pe piata erau mai ridicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO