Bănci și Asigurări

Pilot peste patru miliarde de euro - Sergiu Oprescu, şeful Alpha Bank, în Business Magazin

Pilot peste patru miliarde de euro - Sergiu Oprescu, şeful Alpha Bank, în Business Magazin

Autor: Departamentul Economic

05.11.2012, 15:10 862

Sergiu Oprescu, în vârstă de 49 de ani, este un pionier al pieţei de capital, dar şi al bankingului de retail, încă de la finalul anilor '90, când i-a convins pe acţionarii grupului elen Alpha să lanseze în România credite ipotecare pe 10 ani pentru persoane fizice, într-o perioadă când nici măcar creditele acordate pentru companii nu depăşeau 5 ani.

Acum, inovaţia vizată de el este rafinarea pieţei cu obligaţiuni ipotecare (covered bonds), un instrument util pentru echilibrarea portofoliilor de credite ale băncilor, în condiţiile în care România este singura ţară din UE fără emisiuni de obligaţiuni ipotecare.

Oprescu este de formaţie inginer de aeronave, domeniu în care a şi lucrat şase ani după absolvirea în 1987 a facultăţii de profil din Bucureşti, după care s-a reorientat spre banking, mai întâi ca analist la BRCE, iar din 1994 în cadrul Grupului Alpha, care intra atunci pe piaţa românească.

Sergiu Oprescu conduce din 2007 Alpha Bank România, instituţie cu active de aproape 4 miliarde de euro şi prezenţă constantă în topul primelor zece bănci din sistem.

Citiţi mai mult despre Segiu Oprescu, pilot peste patru miliarde de euro, pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO