Plăţile cu cardul s-au dublat în doi ani, ajungând la 63 mld. lei în 2017, dar retragerile de la ATM sunt încă de trei ori mai mari

21 feb 2018 Autor: Anelis Baciu

Românii au efectuat plăţi cu cardul la POS-urile comercian­ţilor şi în me­diul online în valoare de 63 de mi­liarde de lei în 2017, de aproape două ori mai mult decât în urmă cu doi ani, arată datele BNR agre­ga­te de ZF.

Mai mult, plăţile cu cardul s-au intensificat în al patrulea trimestru din 2017, în con­di­ţiile în care în acest interval de timp s-au efec­tuat tranzacţii de apro­ximativ 18,4 miliarde de lei faţă de 16,4 mi­liar­de de lei în trimestrul anterior.

În timp ce plăţile cu car­dul au crescut cu 30%, retra­gerile de la ban­co­ma­te au avansat cu un ritm de 14% anul trecut şi au ajuns la 173 mi­liar­de de lei. Deşi plăţile cu cardul cresc mai accelerat decât retragerile, acestea din urmă continuă să fie de aproape trei ori mai mari.

Ca număr însă, tranzacţiile cu car­dul au depăşit retragerile de la ban­co­ma­te, dar diferenţa de valoare se păs­trea­ză ca urmare a unei tranzacţii medii semnificativ mai mari, de aproximativ 670 de lei în cazul retragerilor în com­pa­raţie cu o valoare medie a unei plăţi cu cardul de aproximativ 120 de lei.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.02.2018

 
Cuvinte cheie:
Platile cu cardul
, retrageri
, ATM
, tranzactii
, posuri
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide