Bănci și Asigurări

Poliţele facultative de locuinţă aduc cele mai multe subscrieri pieţei, dar în acelaşi timp au o pondere şi mai mică în totalul locuinţelor din România faţă de asigurările obligatorii PAD, respectiv 16,7%

Autor: Mircea Nica

23.04.2023, 12:51 171

♦ Discrepanţa gradului de asigurare a locuinţelor din România se vede şi mai mult în gradul de asigurare prin poliţele facultative de locuinţe, care au capacitatea de a proteja o locuinţă la valoarea reală ♦ Deşi ponderea asigurărilor facultative de locuinţă este mai mică decât cea a poliţelor obligatorii, peste 91% din volumul primelor brute subscrise pe zona locuinţelor vin din poliţele facultative.

Asigurările facultative de locuinţă, care în mod normal au capacitatea de a asigura valoarea reală a unei locuinţe şi vin în completarea poliţelor obligatorii de locuinţă (PAD), se află la o pondere semnificativ de mică, 16,7%, mai mică decât ponderea poliţelor obligatorii de locuinţă, conform celor mai recente date statistice transmise de Autoritate de Supraveghere Financiară (ASF) pentru ZF.

Un număr de puţin peste 1,6 milioane de locuinţe au o poliţă facultativă în România. Cel mai mare număr de poliţe facultative de locuinţă se regăseşte în Bucureşti, respectiv 322.582 de poliţe, însemnând o pondere de 31,1% din cele peste 1 milion de locuinţe din Bucureşti. Împreună cu judeţul Ilfov, numărul poliţelor ajunge la 397.763. Al doilea judeţ cu cel mai mare număr de poliţe facultative este Timiş cu peste 83.000 poliţe, iar podiumul este completat de judeţul Cluj cu peste 81.000 poliţe, urmat de judeţul Prahova cu 57.956 şi Constanţa cu 55.000.

La polul opus, cel mai mic număr al poliţelor de asigurare facultativă de locuinţă se află în judeţul Giurgiu, respectiv 10.130 poliţe, dar în ceea ce priveşte cea  mai mică pondere a numărului de poliţe facultative în totalul locuinţelor din judeţul respectiv este în judeţul Teleorman, unde ponderea este de 6,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO