Bănci și Asigurări

Precizări ale Ministerului Finanţelor legate de informaţiile apărute în presă cu privire la conţinutul noii scrisori de intenţie cu FMI

Precizări ale Ministerului Finanţelor legate de...
06.08.2013, 18:44 497

Scopul încheierii unui nou acord cu FMI nu este introducerea unor noi taxe şi impozite, ci realizarea unor reforme pentru asigurarea echilibrelor macroeconomice sustenabile şi continuarea creşterii economice, precizează Ministerul Finanţelor.

“Legat de informaţia conform căreia Guvernul şi-a asumat în scrisoarea de intenţie cu FMI introducerea CAS şi CASS pentru soţiile şi copiii majori aflaţi în întreţinerea angajaţilor cu venituri mari, menţionăm că aceasta este complet falsă. O asemenea măsură nu se regăseşte în scrisoarea cu FMI”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.

În ceea ce priveşte impozitarea diferenţiată a proprietăţilor în funcţie de utilizarea acestora, începând cu 1 ianuarie 2014, Ministerul Finanţelor menţionează că această prevedere nu este o noutate introdusă în actuala scrisoare, ci reprezintă o măsură asumată prin scrisorile precedente şi care a fost menţinută în noua scrisoare. “Precizăm că măsura a fost introdusă la cererea mediului de afaceri care a semnalat existenţa unor practici ce generau concurenţa neloială în piaţă. Astfel, persoanele fizice care utilizau proprietăţile în vederea desfăşurării unor activităţi economice, plăteau un impozit mult mai mic decât persoanele juridice care desfăşurau acelaşi tip de activităţi”, susţin Finanţele.

Referitor la introducerea CASS (contribuţiei de asigurări sociale de sănătate) în cazul veniturilor obţinute din chirii de persoanele fizice, Ministerul Finanţelor precizeaz că această măsură are în vedere lărgirea bazei de contribuţie, reprezentând un prim pas în vederea implementării unei abordări fiscale unitare, astfel încât contribuţiile pentru sănătate să fie plătite de către persoanele care obţin venituri şi din alte surse decât cele de natură salarială.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO