Bănci și Asigurări

Se pregăteşte încă o tranzacţie: Banca Transilvania şi austriecii de la VIG prin Carpathia Pensii sunt în finală pentru achiziţia BRD Pensii, cu un portofoliu de 5,7 mld. lei şi 600.000 de participanţi la Pilonul II şi Pilonul III

Se pregăteşte încă o tranzacţie: Banca Transilvania...

Autor: Tibi Oprea

26.01.2024, 00:07 17013

Banca Transilvania şi Vienna Insurance Group, prin Carpathia Pensii, se luptă pentru a cumpăra BRD Pensii, care are în spate Pilonul II de pensii private şi Pilonul III de pensii facultative ce însumează aproape 600.000 de participanţi şi un portofoliu de circa 5,7 mld. lei, potrivit informaţiilor ZF.

BRD a decis la jumătatea anului trecut să vândă BRD Pensii, mai ales că societatea a fost în centrul unui scandal de fraudă de 23 mil. lei în vara anului 2022. Un alt motiv care ar sta la baza vânzării este faptul că nu a câştigat suficienţi clienţi, mai ales că în acest domeniu de administrare de fonduri de pensii contează foarte mult volumul.

Banca Transilvania, prin fondul Pensia mea, are activitate în sectorul de pensii facultative. Dacă ar reuşi să cumpere BRD Pensii, şi-ar marca intrarea şi pe Pilonul II de pensii private. De partea cealaltă, VIG licitează pentru BRD Pensii prin Carpathia Pensii, fostul Aegon, care are un istoric în privinţa Pilonului II, ceea ce ar putea constitui un atu în faţa francezilor de la BRD când trebuie să decidă cui să vândă.

În acest gen de tranzacţii, preţul se stabileşte în funcţie de câţi participanţi sunt fondurile vândute.

BRD Pensii avea la finele anului trecut active nete de 5,44 mld. lei şi 562.144 de participanţi la Pilonul II, rata de rentabilitate fiind de 6,46%. În Pilonul III (BRD Medio), cu 37.542 de participanţi, activul net era de 231,7 mil. lei şi rata de rentabilitate de 4,88%, conform datelor DesprePensiiPrivate.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO