Bănci și Asigurări

Primele efecte ale legii dării în plată. Stocul de credite în lei pentru locuinţe a înregistrat în iunie prima scădere lunară din acest an

Primele efecte ale legii dării în plată. Stocul de...

Autor: Anelis Baciu

27.07.2016, 00:05 3219
Bancherii au dat în luna iunie credite în lei pen­tru achiziţia de locuinţe în valoare de 1,1 mld. lei (247 mil. euro), fapt care a dus soldul fi­nan­ţărilor ipotecare la 24,4 mld. lei, potrivit da­telor BNR. Deşi soldul a continuat să creas­că, de remarcat este faptul că împru­mu­tu­rile ipotecare au înregistrat în iu­nie pri­ma scădere lună la lu­nă din acest an. Astfel, dacă în luna mai fi­nanţările au crescut cu 1,3 mld. lei, luna trecută creditele acordate au fost cu 200 mil. lei mai mici.
 
Este posibil ca scăderea raportată în iunie să fi venit ca urmare a introducerii legii dării în pla­­tă care a determinat înăsprirea condiţiilor de creditare de către bănci prin majorarea avan­sului şi implicit limitarea accesului popu­laţiei la credite.
 
Bancherii au avertizat în nenumărate rân­duri că darea în plată le va reduce drastic acti­vi­­­tatea de creditare ipotecară standard şi au în­cercat să stopeze promulgarea unei astfel de legi.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO