Bănci și Asigurări

Problema celei mai vechi bănci din lume este mai gravă decât se credea: BCE spune că are nevoie de 9,2 mld. de dolari capital suplimentar

Problema celei mai vechi bănci din lume este mai gravă...

Autor: Ştefan Stan

27.12.2016, 12:49 642

Banca Centrală Europeană consideră că Banca Monte dei Paschi di Siena are nevoie de 8,8 miliarde de euro capital pentru a-şi curate bilanţul după deteriorarea lichidităţii de luna aceasta, scrie Bloomberg.

Calculul este bazat pe un test de stress din 2016, potrivit unui anunţ al băncii, care citează două scrisori de la BCE primate de ministrul de finanţe al Italiei. În timp ce BCE vede situaţia de la Monte Paschi că s-a înrăutăţit între 30 noiembrie şi 21 demcembrie, autoritatea tot consideră că creditorul Italian ar trebui să fie solvabil pentru că îndeplineşte criteriile Tier 2 de capital.

Vineri, guvernul Italian a anunţat că va investi până la 20 de miliarde de euro în Monte Paschi şi alte bănci, după ce a treia bancă din italia a eşuat să strângă 5 miliarde de euro din piaţă. Şeful băncii Marco Morelli a traversat globul în căutarea investitorilor pentru a finanţa planul de reorganizare al băncii.

”Suma pe care BCE a anunţat-o sugerează o problemă foarte serioasă la Monte Paschi”, a spus Jeroen Blokland, manager la Robeco Group în Rotterdam. ”Vestea bună este că Monte Paschi este solvabilă. Aşa că s-a transformat într-o problemă de lichiditate, cum am văzut în Grecia”. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO