Bănci și Asigurări

O problemă persistentă pentru piaţa creditului ipotecar din România este reprezentată de concentrarea împrumuturilor, în condiţiile în care principalele şase centre regionale deţin 60% din volumul creditelor ipotecare.

O problemă persistentă pentru piaţa creditului...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

18.12.2023, 09:00 286

♦ Raport BNR: importanţa creditelor acordate prin programul guvernamental Prima casă/Noua casă continuă să se diminueze

Activitatea pe piaţa imobiliară rezidenţială a continuat să se contracte în ultimul an, atât pe partea de cerere, cât şi pe cea de ofertă, potrivit Raportului asupra stabilităţii financiare realizat de Banca Na­ţională a României. Totodată, expunerea sectorului bancar este semnificativă pe piaţa rezidenţială, acest segment reprezentând în septembrie 2023 o pondere de 68% din totalul creditelor acordate populaţiei.

„Importanţa creditelor acordate prin programul guvernamental Prima casă/ Noua casă continuă să se diminueze, acestea ajungând la 30% din totalul credi­telor ipotecare în septembrie 2023, de la circa 47% în urmă cu cinci ani. Fluxul de credite noi Prima casă/ Noua casă a consemnat scăderi importante în perioa­da recentă (-52 la sută septembrie 2023 versus sep­tembrie 2022, valori anualizate), în linie cu evo­luţia creditului imobiliar la nivel agregat, reprezentând nu­mai 7% din creditele noi ipotecare (septembrie 2023)“, se arată în raportul BNR. O problemă persistentă pen­tru piaţa creditului ipotecar din România este re­prezentată de concen­trarea împrumuturilor, în con­di­ţiile în care principa­lele şase centre regionale deţin 60% din volumul cre­ditelor ipotecare. 35% din cele 60% sunt concen­trate doar în regiunea Bucureşti-Ilfov.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO