Bănci și Asigurări

Noi prognoze de la BCR, a doua bancă mare din România. BCR a revizuit în scădere prognoza privind inflaţia de la final de 2024 la 4,3%, de la 4,8% anterior, şi anticipează un curs valutar de peste 5 lei/euro în acest an. Dobânda-cheie a BNR poate scădea la 6,75% în T2, de la 7% acum, şi la 5,75% până la sfârşitul anului

Noi prognoze de la BCR, a doua bancă mare din România....

Autor: Claudia Medrega

13.03.2024, 09:00 190

2024 se conturează a fi al doilea an consecutiv cu o creştere a PIB sub potenţial şi cu o corecţie marginală sau deloc a deficitelor gemene, care rămân o preocupare-cheie pentru pieţe şi pentru perspectivele de rating, atenţionează BCR  BCR a revizuit în scădere prognoza de creştere a PIB pentru 2024 la 2,6%, de la 3,3% anterior.

BCR a revizuit în scădere prognoza privind rata anuală a inflaţiei IPC de la finalul anului 2024 la 4,3%, de la 4,8% anterior, în condiţiile deciziei guvernului de a prelungi plafonările la adaosul co­mer­cial pentru unele produse alimentare de bază, alături de inflaţia importată mai scăzută şi de aşteptările privind depre­cierea mai blândă a monedei naţionale.

„Balanţa riscurilor pentru prognoza noastră este înclinată în sus după recenta modificare mai amplă a preţului futures al petrolului. După creşterea inflaţiei în luna ianuarie este de aşteptat să se reia pro­ce­sul dezinflaţionist. Inflaţia de bază a con­tinuat să scadă în ianuarie la 8,2% an/an, de la 8,4% an/an în decembrie, conform aşteptărilor noastre, deşi presiunile infla­ţio­niste subadiacente rămân ridicate“, scriu analiştii BCR într-un raport.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO