• Leu / EUR4.9366
  • Leu / GBP5.6319
  • Leu / USD4.9920
Bănci și Asigurări

Proiect: ANAF va ridica popriile pe conturi bancare în 24 de ore, în cazul achitării datoriilor

Proiect: ANAF va ridica popriile pe conturi bancare în 24 de ore, în cazul achitării datoriilor

Autor: Elena Crangasu

12.01.2020, 16:24 425

Liderul deputaţilor PNL Florin Roman a anunţat că va depune, luni la Senat, un proiect de lege care aduce modificări Codului de procedură fiscală astfel încît ANAF să fie obligată să ridice imediat popriile pe conturile bancare, în cazul în care contribuabilii au achitat datoriile scadente.

„În calitate de deputat liberal voi depune mâine la Parlamentul României o propunere legislativă de modificare şi completare a Codului de Procedură Fiscală, astfel încât ANAF va avea obligaţia expresă de a ridica imediat popriile pe conturi bancare ale debitorilor, în situaţia în care contribuabilii şi-au achitat datoriile scadente”, afirmat Florin Roman, printr-un comunicat de presă remis, duminică, MEDIAFAX.

Iniţiativa legislativă care va fi înregistrată, luni la Senat, în procedură de urgenţă, vine să ajusteze reglementările din timpul guvernării PSD, în care contribuabilul a fost pus în situaţii incorecte susţine Roman.

„În timpul guvernelor PSD, ANAF putea pune poprire pe toate sumele deţinute în conturi de un contribuabil chiar dacă datoria era şi de 10 sau 100 de ori mai mică, iar stingerea debitului nu conducea automat la o solicitare din partea ANAF de a ridica poprirea. Unui contribuabil persoană fizică, de exemplu, care ar fi avut un debit foarte mic i se blocau automat toate conturile din bănci şi toate sumele, iar cetăţeanul trebuia să se prezinte personal la direcţia de finanţe, să ridice dovada că şi-a stins datoria şi să umble pe drumuri pe la bănci, să stea la cozi şi demonstreze el însuşi că nu mai are datorii. Era o întreagă nebunie pentru oricine dorea să-şi deblocheze cardurile şi conturile bancare”, a explicat liberalul.

Deputatul PNL a adăugat că acest proiect reprezintă un semn de respect faţă de contribuabilul care plăteşte din rezultatul muncii sale taxe şi impozite la bugetul de stat.

„O adevarată bătaie de joc şi timp pierdut pe la ghişee, deşi autorităţile publice sunt plătite ca să ne facă viaţa mai uşoară. Ca să nu mai vorbim despre firmele cărora le-a fost plătită cu luni de zile întârziere returnarea de TVA, fiind în imposibilitate de a-şi plăti datoriile fiscale, nu din rea-credinţă, ci tocmai din cauza statului rău-plătitor. Proiectul legislativ pe care îl depun mâine instituie obligativitatea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) ca, în termen de cel mult 24 de ore de la stingerea debitului, să informeze băncile şi să solicite ridicarea imediată a popririi pentru conturile blocate. Acesta este încă un pas către normalitate, un semn de respect la adresa contribuabilului care plăteşte din rezultatul muncii sale taxe şi impozite la bugetul de stat, pentru ca instituţiile să funcţioneze corect”, a conchis Roman.

Proiectul de lege al liberalului va fi înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9366
Diferență: -0,1072
Ieri: 4.9419
Azi: 4.9920
Diferență: 0,2309
Ieri: 4.9805
Azi: 5.6319
Diferență: -0,6755
Ieri: 5.6702
Azi: 5.0780
Diferență: 0,4014
Ieri: 5.0577