Bănci și Asigurări

Promotiile cu dobanzi mari au atras mai multi lei in seifuri

Promotiile cu dobanzi mari au atras mai multi lei in seifuri
27.06.2008, 12:39 29

Cresterea depozitelor in lei a accelerat in mai pentru a doua luna consecutiv, pe fondul promotiilor agresive lansate de banci pentru atragerea de resurse in moneda nationala, in timp ce avansul depozitelor in valuta a incetinit.
Depozitele populatiei in lei au inregistrat in mai o crestere cu 29,9% in termeni reali, fata de aceeasi luna din 2007.
La sfarsitul lunii mai, depozitele in lei ale populatiei totalizau 48,1 miliarde de lei (13,17 miliarde de euro), cresterea nominala fata de mai 2007 fiind de 40,9%, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Fata de luna precedenta avansul a fost de 2,5%.
Varful de crestere al depozitelor in lei a fost atins in iulie anul trecut, cand ritmul era de peste 45%. De atunci cresterea a incetinit insa aproape constant.
Depozitele in lei ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) s-au majorat cu 1%, la 41,94 miliarde lei. Comparativ cu 31 mai 2007, depozitele in lei ale persoanelor juridice au inregistrat o crestere de 26,7% (16,8%, in termeni reali).
Pe ansamblu, depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au ajuns, la finele lunii mai, la un nivel de 137,31 miliarde de lei, in crestere cu 39,8% fata de luna similara a anului trecut, insa au scazut cu 0,02% comparativ cu aprilie.
In ceea ce priveste depozitele in valuta, cresterea acestora a incetinit, ritmul anual (calculat in euro) coborand de la 52% in noiembrie trecut pana la 40,7% in mai. Acesta este cel mai lent ritm de cresstere inregistrat din noiembrie 2006.
In primavara si vara anului trecut, depozitele in valuta urcau cu ritmuri de peste 50%, chiar in timp ce leul era pe un trend de apreciere puternica.
Soldul depozitelor in valuta ale populatiei era, la finele lunii mai, de 27,86 miliarde de lei (7,63 mld. euro).
Depozitele in valuta ale rezidentilor gospodarii ale populatiei si persoane juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare), exprimate in lei, s-au diminuat cu 3,3%, pana la nivelul de 47,26 miliarde de lei.
Exprimate in euro, depozitele in valuta s-au redus cu 1,8%, la 13,05 miliarde de euro.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au inregistrat o crestere de
52,6 %, respectiv 37,9% (in euro).
Populatia a trecut din 2007 in postura de debitor net fata de sistemul bancar, pe fondul cresterii rapide a creditelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO