Bănci și Asigurări

Prospecţiuni Bucureşti, controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, revine în circuitul economic după aproape şase ani de insolvenţă

Prospecţiuni Bucureşti, controlată de omul de afaceri...

Autor: Cristina Bellu

22.04.2022, 10:06 775

Compania de prospectare geologică Prospecţiuni Bucureşti (PRSN), deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender, va reintra în circuitul economic după ce Tribunalul Bucuresti a admis în data de 21 aprilie solicitarea administratorului judiciar Euro Insol si a dispus inchiderea procedurii de reorganizare judiciară.

Compania a intrat în insolvenţă în anul 2016, pe fondul unei crize acute de lichiditati. Printre cei mai importanti creditori ai societatii aflându-se Banca Comerciala Romana S.A., Banca de Export Import a Romaniei EXIMBANK S.A., Libra Internet Bank S.A., Export - Import Bank of the UNITED STATES, Export Development CANADA, A.N.A.F., Mitcham Europe KFT, AIG Europe Limited si o serie de societati atat din tara, cat si din Europa, Asia si America de Nord.

In 2017, Prospectiuni a intrat in etapa de reorganizare judiciara, in urma unui plan de reorganizare propus, redactat si implementat de Euro Insol, potrivit informaţiilor transmise într-un comunicat de administratorul judiciar.

“Reorganizare Prospectiuni reprezinta un succes pentru industria romaneasa de petrol si gaze naturale, cu atat mai mult cu cat in aceasta perioada nevoia de hidrocarburi este esentiala pentru Romania”, spune Adrian Munteanu, practician coordonator in cadrul Euro Insol.

Prospectiuni este o companie 100% romaneasca, avand actionar majoritar firma Tender S.A., care activeaza de peste 65 de ani pe piata serviciilor de explorare hidrocarburi. Experienta companiei Prospectiuni SA este extinsa si la nivel international, inca din anii '70 in tari precum Irak, Libia, Iran, Tadjikistan, Bulgaria, Portugalia, Albania, Maroc, Georgia, Senegal, fiind al doilea mare operator de servicii geologice si geofizice din Europa.

Prezenta sa activa in piata in toata aceasta perioada a fost esentiala in formarea si dezvoltarea industriei extractive din Romania, Prospectiuni fiind implicata direct in descoperirea resurselor naturale exploatate din Romania.

Compania a avut o contributie majora in descoperirea zacamintelor de hidrocarburi. De exemplu, din lucrarile de prospectiuni seismice executate in Romania, Prospectiuni a executat peste 99% din cei peste 480.000 km2 de lucrari 2D si peste 97% din lucrarile de prospectiuni seismice 3D, insumand o suprafata de aproximativ 16.000 km2. Principalii beneficiari ai acestor lucrarilor au fost cele doua mari companii PETROM si ROMGAZ.

De asemenea, Prospectiuni a executat cartarea si elaborarea Atlasului cu roci ornamentale din Romania si cartarea apelor minerale din Romania.

In perioada insolventei, Prospectiuni a platit toti creditorii sai la valoarea nominala a creantelor, aproximativ 100 milioane lei, a achitat catre ANAF creante curente de peste 190 milioane lei, a realizat investitii in echipamente si tehnologii performante in valoare de peste 68 milioane lei. Totalul platilor efectuate de Prospectiuni in insolventa se ridica la peste 900 milioane lei. De asemenea, in aceasta perioada, societatea a deschis o noua sucursala in Republica Kazakhstan.

Resursele financiare pentru sustinerea si realizarea planului de reorganziare judiciara au fost generate din executarea unor contracte de achizitie si procesare date seismice, lucrari de perforare si investigare geofizica pentru sonde (logging) cu ROMGAZ, OMV – PETROM, Hunt Oil ( U.S.A.), Amronco, Geofizika Torun (Croatia) cu o valoare de peste 720 milioane lei.

 


 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO