Bănci și Asigurări

Puscas: Asiguratorii sa se pregateasca de aderare

26.07.2004, 00:00 12

O noua runda de consultari cu reprezentantii pietei asigurarilor privind adoptarea si implementarea acquis-ului comunitar in perspectiva inchiderii capitolului de negociere Libera circulatie a serviciilor, este preconizata pentru saptamana aceasta, a declarat Vasile Puscas, negociator sef cu UE si seful Delegatiei Nationale de Negociere a Aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Referindu-se la temerile exprimate recent de companii de asigurari romanesti privind posibilele presiuni concurentiale provocate de intrarea pe piata Uniunii Europene, Puscas spune ca "este posibil ca unele reglementari ale acquis-ului comunitar sa starneasca ingrijorarea unor operatori, daca nu se pregatesc din timp pentru a opera pe o piata extinsa a asigurarilor". "De aceea, am facut si facem in continuare apel ca, atat operatorii de pe piata asigurarilor, cat si comunitatea de afaceri, sa se implice cat mai mult pentru pregatirea firmelor pentru momentul aderarii", a declarat negociatorul-sef.
"O liberalizare a pietei romanesti de asigurari in acest moment ar inseamna disparitia industriei de profil", a apreciat intr-o declaratie recenta Cristian Constantinescu, directorul general al celei mai mari companii de asigurari din Romania, Allianz-Tiriac.
Conform angajamentelor asumate in urma negocierilor de aderare, piata romaneasca de asigurari va trebui deschisa competitorilor externi imediat dupa intrarea in vigoare a tratatului de aderare, asteptata pentru 1 ianuarie 2007. Potrivit legislaiiei actuale, companiile de asiurari din UE trebuie sa investeasca pe piaia locala intr-o societate pe actiuni si sa fie autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor pentru a putea vinde in Romania. Dupa liberalizare insa, companiile din UE vor putea vinde polite oricarei societati sau persoane fizice din Romania, fara sa mai fie necesara deschiderea unei filiale.
Puscas arata insa ca nici unul dintre cele 10 state care au aderat la UE la 1 mai 2004 nu beneficiaza de perioade de tranzitie in domeniul asigurarilor, desi jucatorii locali se confrunta cu aceeasi concurenta.
Piata romaneasca de asigurari este deja liberalizata, cu un mediu concurential din ce in ce mai puternic, fiind prezente numeroase companii internationale.
Vasile Puscas afirma ca in negocierile de aderare pentru capitolul 3 - Libera circulatie a serviciilor, in care sunt incluse si negocierile pentru asigurari, Romania urmareste atat apararea interesului companiilor romanesti, cat si interesul consumatorilor romani. "Intr-adevar, reglementarile Uniunii Europene in domeniul serviciilor sunt destul de stricte, insa au scopul de a proteja consumatorii, astfel incat acestia sa nu se supuna nici unui risc in momentul in care isi investesc banii intr-o asigurare, de orice fel ar fi aceasta", a mai spus negociatorul-sef al Romaniei cu UE.
La o intalnire recenta de pregatire a negocierilor, Puscas le-a cerut reprezentantilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor sa detalieze masurile luate de Romania pentru intarirea capacitatii administrative a Comisiei - responsabilitati si masuri pentru transpunerea si implementarea acquis-ului comunitar. De asemenea, a fost analizata legislatia armonizata cu acquis-ul in ceea ce priveste regulamentul privind calendarul de stabilire a limitelor de compensare acoperite de societatile de asigurari. Autoritatile romane spera sa finalizeze negocierile pentru capitolul 3 cat mai curand in cursul actualei presedintii olandeze a Consiliului UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO