Bănci și Asigurări

Raiffeisen are nevoie de 1,9 miliarde euro pentru a atinge pragul de solvabilitate de 9%. Volksbank - 1 miliard de euro

Autor: Marius Oncu

27.10.2011, 18:19 990

Raiffeisen Zentralbank Osterreich (RZB) are nevoie de 1,9 miliarde de euro pentru a respecta pragul de adecvare a capitalului de 9%, însă grupul consideră excesivă suma calculată de Autoritatea Bancară Europeană (ABE), în timp ce pentru Volksbank necesarul este de 972 milioane de euro.

"Necesarul de capital determinat de ABE pare a fi excesiv, inclusiv în comparaţie cu bănci din ţări asupra cărora impactul (crizei datoriilor - n.r.) este mai puternic, precum Germania sau Franţa. Băncile austriece ar avea un deficit de 2,9 miliarde de euro, în timp ce pentru Franţa şi Germania cifrele sunt de 8,8 miliarde de euro, respectiv 5,2 miliarde de euro", se arată într-un comunicat al grupului RZB.

Erste a anunţat, joi, un necesar de capital de 59 de milioane de euro pentru a respecta pragul de 9%.

SocGen are nevoie de 3,3 mld. euro pentru o solvabilitate de 9%, iar Millennium de 2,36 mld. euro

RZB este instituţia centrală a Raiffeisen Banking Group Austria, precum şi compania holding a RZB Group, care include Raiffeisen Bank International, prezentă şi în România.

Grupul nu are expunere pe datoria suverană a Greciei sau Irlandei şi doar o expunere redusă în Italia, Spania şi Portugalia. În plus, ABE nu a luat în calcul capital de 1 miliard de euro plasat de RZB la investitori privaţi. Banca va lua toate măsurile pentru a asigura respectarea noilor condiţii şi nu estimează, în prezent, că va avea nevoie de sprijin din partea statului, se arată în comunicat.

Pentru Volksbank, ABE a stabilit un necesar de 972 milioane de euro pentru a ajunge la o rată de adecvare a capitalului de 9%, însă suma nu este finală, întrucât nu au fost luate în calcul efetele unui proces de restructurare asupra capitalului, se arată într-un comunicat al Volksbank.

Grupul austriac a vândut divizia Volksbank International, activă în Europa Centrală şi de Est, băncii ruseşti Sberbank, iar tranzacţia a fost finalizată la începutul lunii septembrie. Acordul nu a inclus şi operaţiunile din România, care au rămas sub controlul grupului Volksbank.

Potrivit Autorităţii Bancare Europene, 70 de bănci europene, care au fost incluse în testele de stres din iulie, trebuie să-şi majoreze rata de adecvare a capitalului pentru a ajunge la un nivel de 9% până la jumătatea anului următor. Băncile ar avea nevoie în total de fonduri de 106 miliarde de euro. La testele de stres derulate în iunie, autoritatea europeană a folosit o rată minimă de adecvare a capitalului de 5%. Totodată, potrivit reglementărilor internaţionale Basel III, băncile ar trebui să ajungă la un nivel de 7% până în 2019.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO