Bănci și Asigurări

Raiffeisen Bank, una dintre băncile europene cele mai expuse pe piaţa rusească, ia în calcul o retragere din Rusia. Acţiunile Raiffeisen au scăzut cu peste 42% de la începutul invaziei în Ucraina

Raiffeisen Bank, una dintre băncile europene cele mai...

Autor: Ştefan Stan

19.03.2022, 12:03 37101

Raiffeisen Bank International din Austria, una dintre băncile europene cele mai expuse pe piaţa rusească, a declarat că ia în calcul o posibilă retragere din Rusia, dar că va continua să ofere servicii clienţilor din această ţară, scrie Reuters. 

Creditorul operează în Rusia de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, în urmă cu 30 de ani, iar afacerile sale din această ţară - banca nr. 10 din Rusia în funcţie de active - au contribuit anul trecut cu aproape o treime la profitul net al grupului, de 1,5 miliarde de euro (1,7 miliarde de dolari).

De la invazia Rusiei în Ucraina, luna trecută, băncile cu operaţiuni în Rusia au fost sub presiune, deoarece investitorii se tem de deprecieri, de întreruperea afacerilor şi de o creştere economică mai lentă.

"Această situaţie fără precedent determină RBI să ia în considerare poziţia sa în Rusia. Prin urmare, evaluăm toate opţiunile strategice pentru viitorul Raiffeisenbank Rusia, până la şi inclusiv o ieşire atent gestionată din Raiffeisenbank în Rusia", a declarat Johann Strobl, directorul general al RBI, într-un comunicat.

Raiffeisenbank Rusia a declarat separat că va continua să îşi deservească clienţii din Rusia, indiferent de o eventuală retragere a societăţii-mamă austriece. O astfel de mişcare ar fi "o măsură de ultimă instanţă", a precizat aceasta. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO