Bănci și Asigurări

Raiffeisen intra pe piata creditelor pentru nevoi personale

13.04.2005, 18:47 15

Raiffeisen Bank, a treia banca din sistem, a lansat ieri doua noi produse de creditare destinate clientilor persoane fizice, dupa ce cu o zi inainte Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), al patrulea jucator de pe piata, a facut o miscare asemanatoare.

In ultimele saptamani, mai multe banci au lansat noi produse de creditare, majoritatea atacand piata nou-descoperita a scadentelor lungi, care permit majorarea substantiala a plafonului de creditare, respectandu-se totodata reglementarile BNR privin ponderea serviciului datoriei lunare in totalul veniturilor.

Astfel, BCR, BRD - SocGen, CEC, Banca Tiriac, HVB Bank, Volksbank si Piraeus Bank ofera finantari de pana la 50.000 de euro, pe termene de pana la 20 de ani. Practic toti marii jucatori de pe piata de retail au introdus deja astfel de produse in portofoliile lor, ceea ce atesta si interesul crescut al clientilor. Majoritatea creditelor de acest gen sunt acordate numai cu garantii imobiliare, datorita sumelor mari si a termenelor lungi de rambursare.

Cele doua produse lansate de Raiffeisen sunt destinate finantarii nevoilor personale nenominalizate, avand plafoane maxime de 50.000 si respectiv 5.000 de euro.

Flexicredit cu ipoteca permite clientilor accesul la finantari intre 5.000 si 50.000 de euro (echivalent lei sau dolari), banca nesolicitand avans sau asigurare de viata. Drept garantii banca solicita ipoteca de rangul intai asupra unuia sau mai multor imobile aflate in propietatea imprumutatului sau a unor terti. Dobanda perceputa este de 9,5% pe an la euro si 10,5% pe an la dolari. La creditele in lei dobanda este de 15% pe an. Toate ratele sunt variabile. Termenul de acordare a imprumutului este curpins intre sase luni si 15 ani.

Flexicredit cu dobanda fixa in lei de 15% pe an permite accesul la finantari de pana la 5.000 de euro, pentru nevoi personale nenominalizate, pe o perioada cuprinsa intre sase luni si cinci ani. Banca nu solicita nici pentru acest credit aportul clientului sau incheierea unei asigurari de viata, insa este necesara prezentarea unui girant, ale carui venituri lunare trebuie sa fie de cel putin doua ori mai mari decat suma de rambursat. La stabilirea plafonului de indatorare, banca ia in considerare veniturile realizate de solicitant impreuna cu familia.

BRD - SocGen a introdus un astfel de produs in portofoliul propriu chiar saptamana trecuta. Prin creditul Expresso Dublu, banca ofera finantari de pana la 30.000 de euro (sau echivalent in lei), pe termene de pana la 10 ani. Pentru creditele in lei, banca solicita o dobanda fixa de 12,5% pe an. Alegerea unei variante de rambursare cu dobanda fixa se poate dovedi insa dezavantajoasa, in conditiile in care trendul de scadere a dobanzilor se mentine.

Lansarea acestor produse marcheaza continuarea tendintei de extindere a scadentelor la credite, care s-a manifestat inca de la inceputurile pietei de retail, cand majoritatea creditelor erau acordate pe termene scurte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO