• Leu / EUR4.9192
  • Leu / GBP5.6962
  • Leu / USD4.6852
Bănci și Asigurări

Raiffeisen: Marea întrebare este dacă vom avea cerere de credite

Raiffeisen: Marea întrebare este dacă vom avea cerere de credite

Autor: Voican Razvan

21.01.2012, 17:11 2296

"Rămâne de văzut cine se va îndatora atât timp cât incertitudinile persistă atât la nivel micro cu stabilitatea locurilor de muncă şi nivelul veniturilor, cât şi per ansamblul economiei. Mişcările sociale din ultimele zile alimentează sentimentul de incertitudine şi trebuie evitată o amplificare a acestuia." Pe de altă parte, dacă nu dau credite noi, băncile nu au de unde să adune destule venituri.

Bancherul care conduce de 10 ani filiala locală a grupului austriac Raiffeisen nu crede că există un risc real ca băncile din zona euro să recurgă la reduceri masive ale expunerilor pe regiune şi pe România în particular şi consideră că este posibil ca dacă unii jucători se restrâng, cota respectivilor să fie absorbită de alţii fără a se produce şocuri pe piaţă.

Cât priveşte noile reguli de creditare pe care autorităţile austriece încearcă să le impună principalelor bănci - UniCredit, Raiffeisen şi Erste - Van Groningen spune că este de aşteptat ca până la sfârşitul lunii să fie finalizate norme care să clarifice inclusiv aspectele tehnice în discuţie.

"Oricum, este clar că aceste condiţionări legate de finanţarea locală se vor aplica numai creditelor noi. În România impactul va fi redus pentru că oricum nu existau premise pentru o creştere rapidă a creditării." Noile reguli pregătite de autorităţile austriece de supra veghere vor influenţa modul de alocare a resurselor în cadrul celor trei mari grupuri bancare amintite, fiind probabile diferenţieri între pieţe în funcţie de poziţia fiecărei filiale şi de considerente strategice.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9192
Diferență: 0,0122
Ieri:
Azi: 4.6852
Diferență: 0,0363
Ieri:
Azi: 5.6962
Diferență: -0,1035
Ieri:
Azi: 4.9737
Diferență: -0,0583
Ieri: