Bănci și Asigurări

Raiffeisen testeaza apetitul de economisire cu o dobanda de 12%

Raiffeisen testeaza apetitul de economisire cu o dobanda de 12%

Austriecii sunt in plina campanie de extindere a retelei teritoriale (care a depasit 500 de unitati) pentru a-si proteja cota pe retail

09.09.2008, 23:39 40

Raiffeisen Bank, a treia banca din sistem dupa active, vinde pana la sfarsitul acestei luni depozite in lei pe doua luni, cu o dobanda de 12% pe an. Aceasta este cea mai mare dobanda oferita de o banca de top la un depozit in lei, nivelul de 12% pe an fiind oferit si de Banca Transilvania, insa pentru depozite cu maturitatea de 210 zile.
Austriecii impun insa depunerea a cel putin 4.000 de lei pentru constituirea unui astfel de depozit. Totodata, promotia este oferita doar pentru "disponibilitati noi", respectiv clientii nu pot sa sparga depozite pe care le aveau deja la banca pentru a profita de aceasta dobanda.
"Este important sa readucem constant in atentia clientilor produsele de depozit si sa stimulam astfel economisirea. Dorim sa indreptam atentia spre produse de economisire cu termene mai lungi", a spus Ioana Curtali, directorul Directiei Managementul Pasivelor la Raiffeisen Bank.
Desi scadenta depozitului promotional este scurta, reprezentantii bancii afirma ca acesta este doar un prim pas, o testare a pietei, in cadrul unui proiect de orientare a clientelei catre economisirea pe termene mai lungi.
Potrivit rezultatelor anuntate la jumatatea anului, Raiffeisen avea depozite atrase de la clienti de 3,5 miliarde de euro, sensibil peste valoarea creditelor acordate, de 2,9 miliarde de euro. Totusi, comparativ cu iunie anul trecut, creditele marcau o crestere cu 40%, in timp ce depozitele urcau cu doar 16%.
Raiffeisen este astfel unul dintre putinii jucatori din sistem care au exces de lichiditate din relatia cu clientela, in timp ce majoritatea bancilor sunt nevoite sa se bazeze pe finantarile atrase de la actionari sau de pe pietele financiare pentru a continua activitatea de creditare.
Austriecii au revizuit insa recent dobanzile oferite la depozitele atrase, venind cu niveluri mai ridicate si o oferta diferentiata pe transe de valoare, in conditiile in care in mod traditional plateau sub media pietei. Acum, Raiffeisen plateste in oferta standard dobanzi cuprinse intre 6,7% si 10,5% pe an la depozitele in lei, in functie de maturitate si suma depusa. La BCR, cea mai mare banca din sistem, dobanzile fluctueaza intre 8% si 10,5% pe an, iar la BRD (al doilea jucator) limitele sunt 6,5%, respectiv 10,5% pe an.
Bancile au ajuns acum sa se concureze puternic pe partea de economisire, in conditiile in care actionarii straini au devenit mai reticenti in a le sustine financiar dezvoltarea locala pe fondul problemelor de lichiditate la nivel mondial.
Totodata, excesul traditional de lei de pe piata interbancara locala aproape s-a epuizat, in conditiile in care creditarea a crescut rapid in ultimii ani.
Astfel, pe piata au devenit frecvente oferte de depozite in lei cu dobanzi de 11% pe an sau chiar mai mari, care depasesc dobanda cheie a BNR, de 10,25% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO