Bănci și Asigurări

Ramona Ivan, CEC Bank: Dacă aş face o retrospectivă, unde suntem acum în decembrie 2023 şi ce urmează în 2024, este un final de câteva zile în care mai funcţionează programul IMM Invest. Începând cu 2024 acesta nu va mai fi, nu va se va înlocui, dar există alte forme de sprijin

ZF Investiţi în România - Ploiesti

 Ramona Ivan, CEC Bank: Dacă aş face o retrospectivă,...

Autor: Mircea Nica

08.12.2023, 12:08 183

Programul IMM Invest ajunge la final, după ce a rămas activ sub umbrela COVID, ulterior sub umbrela războiului din Ucraina, iar începând cu anul 2024, programul nu va mai fi, nu se va mai înlocui, dar există în continuare alte forme de sprijin, a spus Ramona Ivan, Director, Direcţia Relaţii cu Instituţii Naţionale şi Internaţionale, CEC Bank, în cadrul Conferinţei ZF Investiţi în România, organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu CEC Bank, la Ploieşti.

“Pentru 2024 văd, dacă vorbim de creştere economic, vorbim de absobţie şi vorbim de necesitatea de a tura toate motoarele posibile pentru a avea o bună absorbţie. Dacă aş face o retrospectivă, unde suntem acum în decembrie 2023 şi ce urmează în 2024, este un final de câteva zile în care mai funcţionează programul IMM Invest, programul guvernamental care a fost sub umbrela COVID, acum sub umbrela războiului din Ucraina şi care ştim bine că începând cu 2024 acesta nu o să mai fie. Nu vor mai fi înlocuite. Sunt alte forme de sprijin şi la nivel guvernamental. Încercăm să lucrăm şi noi sistemul bancar cu autorităţile române pe tema aceasta şi alte forme guvernamentale de sprjin, că vorbim de mici componente nerambursabile, dobândă subvenţionată, garanţii de stat, dar momentan sau cel puţin sigur IMM Invest nu va mai fi în continuare”, a explicat Ramona Ivan.

Ce a mai spus Ramona Ivan:

Pe de altă parte, sunt o serie de programe pe partea de fonduri europene care urmează să se deschidă. Chiar aici mă gândeam că în Prahova este unul din cele 6 judeţe care în 20 decembrie va fi deschisă o măsură pentru IMM-uri, pentru dezvoltare durabilă, creare de locuri de muncă, respectiv program operaţional tranziţie justă.

Ce am învăţat în 25 de ani pe fonduri europene este că indiferent cât ar fi componenta nerambursabilă, tot timpul mai este nevoie de o contribuţie personală şi deobicei este vorba de a-ţi folosi contribuţia dacă ai nevoie pentru alte necesităţi şi de a merge la o bancă să te co-finanţezi, să iei un credit punte, să finanţezi ce nu este eligibil, dar este corect şi bine de făcut în proiect.

Am început să ne cam dăm seama cum să accesăm banii nerambursabili, nu este poate cel mai complicat să avem aceste proiecte aprobate. Companiile care au astfel de proiecte ştiu că implementarea este cea mai importantă şi cheia succesului. Uneori putem să învăţăm din greşeli şi alteori este bine să avem parteneri alături. Noi cel puţin ca bancă zicem că prin miile de proiecte care ne-au trecut prin mână am putut să sprijinim clienţii să le implementeze cu succes.

În afară de fonduri europene şi de programe guvernamentale mai există şi alte variante. În luna noiembrie România a fost primul stat membru al UE care a semnat cu FEI acele garanţii de portofoliu pe competitivitate şi sustenabilitate. Fondul European de Investiţii a lansat din PNRR anumite selecţii de bănci, CEC este printre cei care auj fost selectaţi, care înseamnă garanţii gratuite până la 70%. Doar Bucureşti are doar 50%. şi o dobândă redusă.

Calculam zilele trecute pentru o companie care a venit la noi să ia un astfel de credit, ce este interesant este că proiectele pot ajunge cu finanţarea până la 7,5 mil. euro echivalent. Creditele se pot da în euro sau în lei. Sunt lucruri interesante care se pot face pentru IMM-uri sau companii cu capitalizare medie, deci până la 500 de salariaţi. Reducerea de dobândă ar fi undeva la 1,5% faţă de costul standard. Ele sunt atractive şi pentru noi.

Noi an de an cel puţin pe partea de fonduri europene aproape 1 mld. lei credite noi. Fondurile europene sunt ciclice. Sunt perioade în care companiile şi-ar dori să aplice, dar nu sunt multe posibilităţi deschise şi sunt perioade în care e o avalanşă. Noi ca sistem bancar încercăm să ne facem singuri un fel de hartă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO