Bănci și Asigurări

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,8% în iulie 2020. Cel mai mult s-au scumpit alimentele şi biletele de avion. Faţă de iulie 2019, alimentele s-au scumpit cu 5,5%, serviciile cu 3%, iar mărfurile nealimentare cu 0,8%

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,8% în iulie 2020....

Autor: Ramona Cornea

16.08.2020, 14:26 10206

Preţurile au crescut cu 2,8% în luna iulie 2020, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, arată datele transmise, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, rata anuală a inflaţiei a crescut în iulie 2020 la 2,8%, faţă de 2,6% în iunie şi 2,3% în luna mai.

Faţă de iulie 2019, alimentele s-au scumpit cu 5,5%, serviciile cu 3%, iar mărfu­rile nealimentare cu 0,8%.

Comparativ cu luna decembrie a anului trecut, cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete (24%), fasolea şi alte leguminoase (mai mult de 12%), citricele (11,3%), făina (aproape 7%), biletele de avion (17%) şi serviciile poştale (12%). În schimb, combusti­bilii s-au ieftinit cu 8%, ouăle cu 5%, iar gazele şi energia electrică cu 1-2%. 

Sorin Popa, preşedintele cooperativei agricole Legume de Vidra, spune că nu ştie de unde apar aceste scumpiri ale fructelor şi legumelor în statistici pentru că producătorii nu au crescut preţurile faţă de anul trecut.

„Nu ştiu să vă spun de unde vin aceste scumpiri, la noi preţurile sunt pe aceeaşi linie faţă de 2019. La raft, produsele sunt la aceleaşi preţuri sau chiar mai mici decât anul trecut“, a spus Sorin Popa pentru Ziarul Financiar.

Tutunul şi ţigările s-au scumpit cu 2% în luna iulie comparativ cu luna anterioară şi cu 6,43% faţă de luna decembrie a anului trecut. Energia electrică s-a ieftinit cu 2,24% în iulie faţă de iunie, iar faţă de luna decembrie preţul acesteia este mai mic cu 1,54%.

Comparativ cu luna iunie, în iulie, ali­mentele s-au ieftinit cu 0,5%, în timp ce ser­viciile s-au scumpit cu 0,3% şi mărfurile neali­mentare cu 0,2%. Rata medie a preţu­rilor de consum în ultimele 12 luni (august 2019 – iulie 2020) faţă de precedentele 12 luni (august 2018 – iulie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,2%. Determinată pe baza IAPC (indicele armonizat al preţurilor de consum), rata medie este 3,1%.

Banca Na­ţio­nală a României (BNR) a scăzut săptămâna trecută prognoza de inflaţie pentru 2020 la 2,7% de la 2,8%, cât era prognoza în primăvară, iar pentru 2021 menţine estimarea de 2,5% privind rata anuală a inflaţiei. Intervalul-ţintă pentru inflaţie al BNR este de 2,5% plus/minus 1 punct procentual.

Analiştii ING Bank îşi menţin prognoza de 2,8% pentru rata medie a inflaţiei din anul 2020, previzionând o valoare de 2,5% a ratei inflaţiei la sfârşitul anului.

„Rata inflaţiei din luna iulie confirmă trendul remarcabil de stabil al preţurilor de anul acesta, un trend despre care credem că va continua şi în anul 2021.

Factorii de bază nu sunt la fel de stabili, dar au tendinţa de a se compensa reciproc, astfel încât cifra principală rămâne destul de aproape de obiectivul central de inflaţie al BNR, de 2,50%. Astfel, când preţurile alimentelor au crescut la începutul anului, preţul petrolului scădea, compensând creşterea înregistrată de alimente. Apoi preţul petrolului a început să crească, dar a scăzut preţul fructelor şi legumelor. În iulie, preţul carburantului a continuat să crească, secundat de o creştere a preţului tutunului cu 2% de la o lună la alta, dar de data aceasta scăderea preţurilor la energie electrică şi gaze a contribuit la contracararea acestor creşteri“, transmite ING Bank în o analiză semnată de economistul Valentin Tătaru.

ING Bank se aşteaptă la o creştere uşoară a preţurilor la combustibil în luna august, în timp ce preţurile la produsele alimentare ar trebui să rămână relativ stabile faţă de iulie. Rata infla­ţi­ei repre­zintă procentul cu care preţurile au crescut sau scăzut într-un interval de timp. Acest indice arată cât de repede şi de mult au crescut preţurile în perioada respectivă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO