Bănci și Asigurări

Retrospectiva anului 2022. Topul celor mai importante evenimente din sectorul bancar

Retrospectiva anului 2022. Topul celor mai importante...

Autor: Claudia Medrega

22.12.2022, 17:10 538

Creşterea dobânzilor, după explozia inflaţiei, profitabilitatea record, ascensiunea creditării, orientarea firmelor şi spre credite în valută, continuarea consolidării şi restructurării băncilor, digitalizarea şi nivelul scăzut al ratei NPL, sub 3%, sunt câteva dintre caracteristicile bankingului românesc în 2022 2022 a adus accelerarea inflaţiei spre 17%, maximul ultimelor două decenii, dar şi majorarea dobânzilor pe piaţa interbancară, peste 8%, iar BNR a intensificat ciclul de înăsprire a politicii monetare, majorând dobânda-cheie de 8 ori, până la 6,75% Cursul leu/dolar a atins un maxim istoric, de peste 5 lei, dar apoi a scăzut, în timp ce cursul leu/euro a rămas sub 5 lei/euro.

 

1. Dobânzile ROBOR pe piaţa interbancară au accelerat în 2022, trecând de 8%. Şi a urmat majorarea costului creditelor. Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie la băncile care cotează ROBOR

Dobânzile pe piaţa interbancară au sprintat puternic în 2022. Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele populaţiei în lei contractate înainte de luna mai 2019, precum şi pentru creditele companiilor în lei, a sărit în acest an peste nivelul dobânzii-cheie, dar şi peste nivelul dobânzii la facilitatea de creditare Lombard.

Creşterea substanţială a indicelui ROBOR în acest an, peste 8%, în urma înăspririi politicii monetare determinate de explozia inflaţiei a mărit tensiunea persoanelor fizice şi companiilor care mai au credite cu dobânda variabilă legată de acest indice şi a determinat românii să meargă la bancă şi să solicite diverse măsuri precum schimbarea indicelui de referinţă în IRCC, trecerea la dobândă fixă, refinanţări, suspendări de rate sau alte măsuri. După ce la începutul anului 2022 indicele era cotat la 3,02%, în luna iulie ROBOR la 3 luni a trecut de 7%, pentru ca în august să depăşească 8%, nivelul rămânând ridicat până la jumătatea lunii noiembrie, când a început o tendinţă de scădere uşoară a indicele, spre 7,6% în decembrie. După creşterea substanţială a ROBOR, până la 7-8%, la începutul lunii noiembrie Consiliul Concurenţei a început să descindă în birourile celor 10 bănci care cotează ROBOR-ul, începând o investigaţie legată de evoluţia dobânzilor la lei, însă ancheta poate să dureze câţiva ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO