Bănci și Asigurări

Rezerva Federală a SUA a menţinut miercuri ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani. După 11 majorări începând din martie 2022, rata de referinţă a fondurilor federale se situează în prezent între 5,25% şi 5,5%

Rezerva Federală a SUA a menţinut miercuri ratele...

Autor: Ştefan Stan

02.11.2023, 09:40 174

Rezerva Federală a SUA a menţinut miercuri ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani, dar a lăsat deschisă posibilitatea unei noi înăspriri monetare, pe fondul dovezilor tot mai numeroase că economia americană rămâne puternică, scrie FT. 

Şedinţa a fost a doua consecutivă în care Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă a optat pentru a nu majora ratele dobânzilor, în condiţiile în care oficialii caută mai multă claritate cu privire la faptul dacă politica monetară este deja suficient de strictă pentru a limita inflaţia. După 11 majorări începând din martie 2022, rata de referinţă a fondurilor federale se situează în prezent între 5,25% şi 5,5%.

Datele economice solide, inclusiv o piaţă a muncii robustă şi cheltuielile de consum care au determinat o creştere mai rapidă decât se aştepta a produsului intern brut în trimestrul al treilea, ar fi putut lăsa banca centrală cu mai mult de lucru pentru a-şi atinge ţinta de inflaţie, a indicat preşedintele Fed, Jay Powell, după şedinţă.

"Ne-am angajat să realizăm o orientare a politicii monetare care să fie suficient de restrictivă pentru a reduce inflaţia la 2% în timp şi nu suntem încă încrezători că am atins o astfel de orientare", a spus el.

Dar banca centrală îşi poate permite să procedeze "cu atenţie" în ceea ce priveşte deciziile viitoare, a spus Powell, în contextul în care există semne că majorările anterioare ale ratelor au avut efect asupra economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO