Bănci și Asigurări

Rezerva valutara de la BNR a urcat cu 4,4 mld. euro in 2004

05.01.2005, 00:00 19



Intrarile de valuta in suma de 611 milioane de euro din privatizarea Petrom si cumpararile de devize realizate de BNR din piata interbancara au ridicat rezerva valutara administrata de banca centrala pana la peste 10,8 miliarde de euro la sfarsitul anului 2004.



Cresterea de 916,5 milioane de euro astfel acumulata in cursul lunii decembrie a dus la circa 4,4 miliarde de euro majorarea inregistrata de rezerva valutara fata de nivelul de la sfarsitul lunii decembrie 2003.



Potrivit datelor publicate de banca centrala, interventia pe piata valutara din 6 decembrie, dupa o pauza de o luna si jumatate, s-a soldat cu cumparari nete in valoarea de 176,4 milioane de euro, adica aproape dublu fata de sumele estimate de jucatori la momentul respectiv.



BNR a incheiat anul 2004 cu un sold pozitiv al interventiilor in piata in valoare totala de peste 3,2 miliarde de euro. Varful a fost inregistrat in luna iulie, cand banca centrala a contabilizat la rezerva valutara cumparari nete de aproape 630 milioane de euro.



Pe langa intrarile din privatizarea Petrom si achizitiile de valuta de pe piata, de-abia s-au simtit platile de 104,4 milioane de euro realizate in decembrie in contul ratelor si dobanzilor scadente la datoria publica externa, directa si garantata de Ministerul Finantelor. Anul acesta, platile scadente in contul datoriei publice externe insumeaza 1,339 miliarde de euro. Autoritatile au reusit in ultimii ani sa mentina un serviciu al datoriei fara varfuri care sa presupuna eforturi de rambursare. Astfel, valoarea platilor din 2004 a fost de circa 1,374 miliarde de euro, suma foarte apropiata de cea necesara pentru 2005.



In ultima luna din 2004, BNR a mai adaugat la rezerva 7,7 milioane de euro din operatiunile de administrare a acesteia, plus 225,7 milioane euro reprezentand alte intrari nete din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari de valuta la rezerva statului, plati de cotizatii, comisioane bancare si altele.



Evolutia nefavorabila a preturilor internationale ale aurului au facut ca valoarea rezervei de lingouri administrate de BNR sa scada in decembrie la 1.084,5 milioane de euro, fata de 1.120 milioane in decembrie 2003, desi cantitatea a fost mentinuta la putin peste 105 tone.



Adaugata la rezerva valutara, rezerva de aur ridica valoarea totala a rezervelor internationale ale Bancii Nationale la peste 11,9 miliarde de euro la sfarsit de 2004, cu aproape 4,4 miliarde de euro mai mult decat in 2003.



Consolidarea puternica a rezervei asigura bancii centrale o pozitie relativ favorabila in perspectiva riscurilor aferente perioadei ulterioare liberalizarii depozitelor in lei pentru straini, care ar putea cere interventii de vanzare in cazul unor retrageri bruste de capital.



Pana atunci, BNR s-ar mai putea vedea nevoita sa cumpere valuta pentru a frana tendinte de apreciere prea rapida a leului, ca efect al intrarilor de valuta. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO