Bănci și Asigurări

Rezervele valutare la BNR, scădere cu peste 1 mld. euro în octombrie, până la 58,2 mld. euro

Rezervele valutare la BNR, scădere cu peste 1 mld. euro...

Autor: Cristina Bellu

01.11.2023, 13:45 114

♦ Ieşirile din rezervele valutare au depăşit 2 mld. euro în octombrie, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, plăţi din contul Comisiei Europene şi altele ♦ Intrările în rezervele valutare din octombrie au trecut puţin de 1 mld. euro.

Rezervele valutare la BNR se situau la sfârşitul lunii octombrie la nivelul de 58,2 mili­arde de euro, în scădere cu 1,05 mld. euro faţă de 59,23 miliarde de euro la 30 septembrie, a anunţat ieri banca centrală.

În cursul lunii octombrie au intrat la BNR 1,12 mld. euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor şi altele.

În paralel, au ieşit din rezervele valutare 2,17 mld. euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, plăţi din contul Comisiei Europene şi altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 6,24 mld. euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 octombrie 2023 au fost de 64,4 mld. euro, faţă de 65,1 mld. euro la 30 sep­tem­brie 2023.  

Plăţile scadente în luna noiembrie 2023 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 1,74 mld. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO