Bănci și Asigurări

ROBOR la 3 luni a crescut uşor ieri, la 2,62%. Efectele scăderii dobânzii de referinţă de către BNR se văd în continuare

ROBOR la 3 luni a crescut uşor ieri, la 2,62%. Efectele...

Autor: Mediafax

25.03.2020, 00:00 188

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a urcat uşor, ieri, surprinzător, la 2,62%, de la 2,61% luni, în ciuda faptului că BNR a redus vineri dobânzile pentru a ieftini creditele şi a atenua impactul COVID-19, potrivit datelor afişate de BNR. 

ROBOR la 6 luni a evoluat în divergenţă faţă de majoritatea ratelor de dobândă calculate de BNR - care au crescut uşor în general - fiind cotat marţi la 2,69%, în scădere uşoară de la 2,70%, luni. Vineri, înainte de reducerea dobânzilor de către BNR, ROBOR la 6 luni era cotat la 3,31% după o creştere accelerată, în salturi, în săptămâna precedentă.

Ratele ROBOR au crescut semnificativ, în salturi, în ultimele două săptămâni, pe fondul accentuării turbulenţelor din pieţele financiare internaţionale, urcând în cazul ROBOR la 3 luni la 3,24% în data de joi 19 martie, de la 2,86% în data de joi 12 martie.

ROBOR este totuşi de aşteptat în continuare să coboare în zilele următoare sub nivelul de 2,5%, după reducerea dobânzii de referinţă la 2% şi îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii-cheie la ±0,5 puncte procentuale.

Vineri, BNR a mai anunţat că va împrumuta băncile pe termen scurt (7 zile) prin operaţiuni repo la dobânda cheie de 2%. ROBOR la trei luni reprezintă dodânda la care băncile îşi acordă împrumuturi cu o maturitate la trei luni.

Totodată, ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum şi ipotecare acordate în lei înainte de luna mai 2019. Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă, respectiv indicele IRCC. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO