Bănci și Asigurări

România nu este în recesiune, inflaţia va scădea şi urmează reduceri de dobânzi. Isărescu, guvernatorul BNR: Trebuie să aşteptăm cel puţin două luni după creşterea inflaţiei din ianuarie ca să ne convingem

România nu este în recesiune, inflaţia va scădea şi...

Autor: Claudia Medrega

16.02.2024, 09:00 632

„Nu suntem în recesiune. Nu cred că suntem nici în direcţia aceea. Ar fi fost posibil, să zicem, dacă nu se atrăgeau bani europeni. Dar văd că merg destul de bine, investiţiile merg, consumul este în creştere, creditul şi-a revenit. Încetinire a creşterii PIB am avut, dar recesiune înseamnă câteva trimestre de scădere a PIB, cu cifre mari, nu cu 0,1%. Deci nu avem recesiune şi nu vedem“.

Rata anuală a inflaţiei va urma o traiectorie descendentă în acest an, iar BNR are în vedere reduceri de dobândă în perspectivă, însă se impune o perioadă de aşteptare de cel puţin două luni după creşterea inflaţiei din ianuarie, pentru a lua o decizie în acest sens.

„Credem în această traiectorie, inflaţia se duce în jos. Dar, ne mai trebuie cel puţin două luni, cred eu, de scădere a preţurilor de consum ca să luăm o decizie. Am discutat şi un calendar de reduceri de dobândă. Trebuie să aşteptăm cel puţin două luni în care să vedem o scădere a indicelui preţurilor de consum, după creşterea inflaţiei din ianuarie, ca să ne convingem“, a spus ieri Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO