Bănci și Asigurări

România, Slovacia, Polonia şi Ungaria sunt singurele state membre UE unde inflaţia se încăpăţânează să rămână la peste 10% la jumătatea anului

România, Slovacia, Polonia şi Ungaria sunt singurele...

Autor: Cristina Roşca

05.08.2023, 00:07 104519

Inflaţia la alimente este de aproape două ori mai mare (17,9%) în România  În aproape toate ţările analizate, acest indicator sare de pragul de 10%, iar în ceea ce priveşte puţinele excepţii, nivelul e apropiat.

Patru ţări din Europa Centrală şi de Est, respectiv România, Slovacia, Polonia şi Ungaria, sunt singurele state membre ale UE unde inflaţia se încăpă­ţânează să rămână la peste 10% la jumătatea anului. La polul opus, în Grecia şi Spania ea a scăzut sub pragul de 2%, conform unei analize făcute de ZF pe baza datelor de la Trading Economics.

În ceea ce priveşte rata medie a inflaţiei la nivelul tuturor ţărilor UE, nivelul este de 6,4% în iunie 2023, iar în zona euro el scade la 5,5%. Astfel, deşi aceasta este o problemă generală în întreaga Europă, ritmul de creştere al preţurilor diferă foarte mult între Vest şi Est. Mai exact, ţări bogate, cu salarii de câteva ori mai mari decât în România, anunţă creşteri de preţuri de o cifră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO