Bănci și Asigurări

Românii îşi doresc mai multă educaţie financiară, dar nu apelează la experţi: 71% au cumpărat lucruri de care nu aveau nevoie doar pentru că erau ieftine, 65% au cumpărat impulsiv fără o planificare financiară atentă

 Românii îşi doresc mai multă educaţie financiară,...

Autor: Roxana Rosu

21.09.2021, 12:42 400

Românii îşi doresc mai multă educaţie financiară, dar nu apelează la experţi, ci preferă să ceară sfaturi financiare de la familie şi prieteni, iar mai mult de jumătate dintre cei care pun bani deoparte nu folosesc un serviciu financiar dedicat economiilor, arată un studiu realizat de BCR împreună cu compania de cercetare Unlock Market Research.

Astfel, doar 24% dintre români solicită consultanţă financiară specializată, iar dintre românii care fac economii 27% preferă să economisească banii cash.

Lipsa unui sfat specializat expune consumatorii la vulnerabilitate, iar acest lucru se simte în buzunar, având în vedere că 71% dintre români spun că au cumpărat lucruri de care nu aveau nevoie doar pentru că erau ieftine, 65% au cumpărat impulsiv fără o planificare financiară atentă, iar 62% nu îşi monitorizează cheltuielile sau le prioritizează greşit.

Pentru 1 din 5 respondenţi, situaţia financiară este cel mai important aspect al vieţii lor, însă, în acelaşi timp, doar 1 din 4 români se declară mulţumiţi de ceea ce au.

Studiul realizat în august 2021 prezintă o serie de cunoştinţe şi comportamente asociate cu educaţia financiară: 58% dintre respondenţi recunosc că nu au avut acces la informaţii financiare sau interes pentru a-şi îmbunătăţi nivelul de educaţie financiară; 52% dintre respondenţi preferă să ceară sfaturi de la familie şi prieteni, în timp ce doar 24% apelează la un expert bancar sau un specialist în finanţe.

În acest context, BCR recomandă respectarea regulei 50/30/20 de împărţire corectă a bugetului: 50% pentru cheltuieli uzuale, 30% pentru dorinţe şi 20% pentru economii şi investiţii. Apoi, clienţii trebuie să economisească întâi şi să cheltuie după din ce a rămas. Un alt sfat este să amâne cu o zi achiziţia unui lucru pentru a se asigura că ai nevoie de el. De asemenea, fiecare român ar trebui să aibă un fond de urgenţă unde trebuie strânse între 3-6 salarii lunare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro