Bănci și Asigurări

Romexterra: Suntem deschisi oricarei oferte de preluare

24.08.2006, 20:12 25

ReprezentanTii bancii Romexterra au confirmat, ieri, primirea unui fax din partea grupului financiar olandez PPF Group, unul dintre cei mai puternici jucatori pe piata serviciilor financiare din Cehia si chiar din regiune, prin care acesta isi exprima interesul de a achizitiona pachetul integral al bancii.
"In baza informatiilor pe care le-am obtinut despre banca pana acum, suntem increzatori ca valoarea pachetului de 100% din actiuni este de peste doua ori peste valoarea contabila a activelor la 31 decembrie 2005, potrivit standardelor internationale de raportare financiara, ceea ce inseamna un pret pe actiune la un nivel minim de 8 lei", afirma reprezentantii PPF Group NV.
Banca ungara MKB este in acest moment in proceduri avansate de a achizitiona un pachet de minim 50% plus una din actiuni pana la 23 septembrie, dupa cum afirma oficialii Romexterra.
"Am primit pe 21 august un fax pe adresa bancii din partea PPF Group, in care incercau sa-si exprime intentia de a avea discutii si, eventual, de a demara un due dillligence. Noi suntem deschisi la demararea oricaror discutii. Conducerea bancii incearca sa-i contacteze, avand in vedere ca faxul este semnat indescifrabil", a declarat pentru ZF Mirela Negrutzi, director de marketing al Romexterra Bank.
Potrivit acesteia, PPF Group si-a exprimat interesul de a derula un proces rapid de due diligence (evaluare) de circa o saptamana. "In cazul MKB, acest process de due diligence a durat doua luni si jumatate", precizeaza Mirela Negrutzi, care afirma ca pana acum banca ungara si-a asigurat sustinerea unui grup de actionari, care concentreaza aproximativ 40% din Romexterra.
Oferta de preluare a actiunilor Romexterra la un pret de 6 lei pe actiune, putin peste dublul valorii nominale, se deruleaza prin intermediul societatii Demera, inregistrata in Cipru.
Potrivit faxului trimis de reprezentantii PPF Group bancii Romexterra si Bancii Nationale a Romaniei, "PPF Group NV va face o oferta direct, fara intermediari, catre actionarii Romexterra, ceea ce va elimina expunerea pe un vehicul de investitii 'no name', la un pret semnificativ superior celui de 6 lei pe actiune oferit de ungurii de la MKB.
In plus, oferta PPF Group nu va fi conditionata de atingerea unui prag minim de 50% plus o actiune.
PPF Group, cu activitati concentrate in special pe asigurari, consumer finance sau administrare de active si pensii private, avea la finele anului trecut active de 10 mld. $.
Pana la inchiderea editiei, oficialii PPF Group nu au putut fi contactati.
Romexterra este o banca mica, cu o cota de circa 1% din totalul activelor bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO