Bănci și Asigurări

S&P modifică perspectiva de rating pentru Banca Internaţională de Investiţii de la stabil la negativ. Ratingul rămâne totuşi în zona A, recomandată investiţiilor

S&P modifică perspectiva de rating pentru Banca...

Autor: Liviu Popescu

09.03.2022, 18:35 226

Agenţia de evaluare financiară S&P a modificat perspectiva de rating pentru Banca Internaţională de Investiţii (IIB), cea la care Rusia are control majoritar şi care în prezent are în derulare o emisiune de obligaţiuni de 500 mil. lei la Bursa de la Bucureşti, de la stabil la negativ dar a păstrat ratingul în zona A, adică cel recomandat investiţiilor.

În raportul S&P din 9 martie 2022 se arată că mai mulţi acţionari importanţi ai IIB (printre care şi România cu un pachet de 6%) şi-au anunţat intenţia de a se retrage din acţionariat în urma intervenţiei militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

“Deşi nu a fost încă iniţiat un proces oficial de retragere, iar calendarul este neclar, considerăm că o posibilă plecare a unor părţi cheie din acţionariat s-ar putea dovedi dăunătoare pentru rolului politic al băncii şi ar necesita o pivotare strategică semnificativă şi complexă pentru a-şi menţine politica sa relevanţă”, scrie S&P.

Acestea fiind spuse, considerăm că poziţia solidă de capital şi amortizoarele de lichiditate cuprinzătoare ale băncii, alături de tratamentul preferenţial, oferă o amortizare împotriva consecinţelor financiare imediate ale deteriorării condiţiilor economice şi a incertitudinilor legate de capacitatea de plată a debitorilor, spune S&P. “Am revizuit perspectiva IIB de la stabilă la negativă şi am confirmat ratingurile "A-/A-2".

Şapte emisiuni IIB au fost listate la BVB din 2015 încoace (2,2 mld. lei, adică 442 mil. euro la cursul de acum din care 100 mil. euro în derulare. La Moscova au fost listate nouă emisiuni din 2014 încoace (50 miliarde ruble, adică circa 345 mil. euro la cursul de acum), potrivit datelor agregate de ZF.

“Perspectiva negativă reflectă riscurile unei eroziuni semnificative a acţionariatului IIB din cauza retragerii anunţate a mai multor acţionari cheie. În cazul în care va fi pusă în aplicare, considerăm că reducerea bazei de acţionari va afecta grav rolul politicii băncii, ridicând îngrijorări cu privire la profunzimea instituţională şi necesitând modificări semnificative ale strategiei sale fundamentale pentru a evita diminuarea relevanţei politicii. Aceste componente comportă riscuri negative semnificative pentru evaluarea profilului nostru de risc de întreprindere pentru bancă. Considerăm că procesul de retragere s-ar putea materializa în următoarele 12 luni şi evaluăm că un scenariu negativ ar putea duce la o retrogradare cu mai multe trepte”.

Din rândul celor şapte fonduri de pensii private Pilon II din România, patru – NN Pensii, Vital, BCR Pensii şi BRD Pensii –, aveau la septembrie 2021 plasamente în obligaţiuni la Banca Internaţională de Investiţii, de aproximativ 780 mil. lei.

@ Alte afirmaţii ale S&P

În urma intervenţiei militare a Rusiei împotriva Ucrainei, mai mulţi din acţionarii dinn UE ai IIB din UE (Bulgaria, Republica Cehă, România şi Slovacia) au anunţat că intenţionează să să se retragă din bancă.

Un proces formal de retragere nu a început încă, dar evaluăm declaraţiile făcute de unii acţionari ca fiind puternice, sugerând că este posibil ca unii să progrese. În cazul în care întregul grup de acţionari îşi va duce la îndeplinire retragerile anunţate, aceasta ar însemna o reducere cu 31,7% a bazei actuale de acţionari ai IIB.

Considerăm că un astfel de exod ar avea implicaţii semnificative pentru funcţia de politică a băncii, slăbirea potenţială a structurii sale de guvernanţă şi modificarea materială a ariei sale geografice. Acest lucru ar necesita o pivotare strategică semnificativă din partea IIB, inclusiv o recalibrare a politicii sale funcţia de politică, mandatul şi geografia operaţiunilor. În opinia noastră, procesul de retragere ar trebui să fie finalizat în următoarele 12 luni, timp în care baza de acţionari rămasă va deveni mai clară.

Acumularea riscurilor externe şterge impulsul pozitiv de care s-a bucurat IIB în 2021, în care s-a înregistrat o profitabilitate continuă, reducerea riscurilor de credite neperformante, plăţi de capital susţinute în cadrul programului de reconstituire a capitalului în curs şi adăugarea Serbiei ca acţionar.

Considerăm că aceste elemente asigură rezilienţa la riscurile financiare pe termen scurt şi nu ne aşteptăm la o deteriorare accentuată a profilului financiar al băncii pe termen scurt. Acestea fiind spuse, observăm că 22% din portofoliul său de împrumuturi (230 de milioane de euro) la sfârşitul anului 2021 este expus la contrapartide ruseşti, contra unor provizioane de numai 1,4 milioane de euro.

Înţelegem că banca a oprit efectiv toate împrumuturile noi pe termen nelimitat, ceea ce ar trebui să susţină rezistenţa pe termen scurt a poziţiilor sale de capital şi de lichiditate. La sfârşitul anului 2021, IIB avea aproape 500 de milioane de euro în active lichide faţă de titluri de creanţă cu scadenţa în 2022 de 235 de milioane de euro.

Am putea revizui perspectiva la stabilă în cazul în care acţionarii care se retrag îşi inversează decizia şi dacă banca ia măsuri de succes pentru a-şi repoziţiona funcţia de politică şi relevanţa generală a politicii, în timp ce deteriorarea calităţii activelor este limitată.

 
 
 
 
 

 ​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO