Bănci și Asigurări

SanPaolo: Marim fondurile proprii ca sa mai dam credite in valuta

17.10.2005, 18:46 15

SanPaolo IMI Bank Romania va contracta un imprumut subordonat de 15 milioane de euro de la SanPaolo IMI Bank Ireland pentru majorarea fondurilor proprii.

Cresterea fondurilor proprii va permite bancii sa acorde in continuare finantari in valuta, dupa intrarea in vigoare, la sfarsitul lunii trecute, a noilor norme BNR, care limiteaza soldul creditelor in valuta pe care o banca le poate acorda la de trei ori valoarea capitalurilor detinute.

SanPaolo se alatura astfel bancilor care au anuntat deja miscari asemanatoare.

Bancherii demonstreaza astfel ca sunt dispusi sa faca eforturi pentru a continua sa acorde credite in valuta, piata care a dovedit pana acum un potential ridicat.

Totodata, banca intentioneaza sa promoveze si produsele in lei, avand in plan lansarea de noi credite imobiliare si pentru investitii pe termen mediu si lung.

Pe de alta parte, SanPaolo a anuntat si o majorare a capitalului social cu 10 milioane de euro, care va avea loc in cursul anului viitor. Aceste fonduri vor sustine dezvoltarea bancii, care planuieste sa-si extinda reteaua cu 25 de unitati, pentru a acoperi intreaga tara. De altfel, oficialii bancii au anuntat ca principalul actionar, grupul italian SanPaolo, intentioneaza sa investeasca intre 25 si 40 de milioane de euro, pentru a-si consolida pozitia pe piata locala.

Expansiunea retelei ar trebui sa aduca si o majorare semnificativa a cotei de piata, pana la 3%, fata de aproximativ 0,5% in prezent. Banca opereaza o retea 25 de unitati operative, concentrate insa in Transilvania. In lunile urmatoare SanPaolo a anuntat intentia de a deschide noi unitati in Targu-Mures, Craiova, Buzau si Timisoara.

San Paolo IMI a intrat pe piata romaneasca prin achizitia in anul 2003 a West Bank. De atunci, noul proprietar a adus 15 milioane de euro la capitalul bancii, banii fiind investiti in extinderea retelei si lansarea unei oferte pentru piata de retail. Ultima majorare de capital - de cinci milioane de euro - a fost operata la inceputul acestui an. Astfel, capitalul social al bancii a ajuns la 104,6 de milioane de lei (aproximativ 29 de milioane de euro).

SanPaolo IMI Romania a obtinut in primul semestru un profit net de peste 2,5 milioane de euro, mai mare decat rezultaul aferent intregului exercitiu 2004. Activele bancii au urcat pana la 160 de milioane de euro la sfarsitul lui iunie, marcand astfel o expansiune cu aproape 40% fata de decembrie trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO