Probabila demitere a preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Mişu Negriţoiu, acuzat luni în Parlament de proasta funcţionare a pieţei asigurărilor care a dus la măsuri administrative de limitare a tarifelor la poliţele auto obligatorii (RCA), a adus în discuţie modul de stabilire a salariilor şi a pachetelor compensatorii în cadrul instituţiilor de supraveghere financiară.
Deputatul PNL Andreea Paul afirmă că în caz de demitere, Mişu Negriţoiu va primi 8 salarii compensatorii, adică o sumă totală de 104.000 de euro. Ea susţine că tocmai dorinţa de a încasa acest pachet substanţial de exit, pe care l-a aprobat în Consiliu chiar Negriţoiu, îl determină pe şeful ASF să nu îşi dea demisia.
În toată această discuţie pe tema salariului şi a pachetului de exit al lui Mişu Negriţoiu şi a refuzului acestuia de a demisiona se pune întrebarea cum se stabilesc salariile şi pachetele compensatorii ale conducătorilor instituţiilor de supraveghere financiară precum ASF în condiţiile în care şefii acestora sunt practic propriii angajatori. Astfel, membrii Consiliului ASF stabilesc condiţiile de salarizare, de muncă şi de compensaţii nu numai pentru angajaţii ASF, ci şi pentru ei înşişi. Cu alte cuvinte, sunt şi angajaţi, şi reprezentanţi ai angajatorului în acelaşi timp.