Bănci și Asigurări

Se anunta vreme rea si pentru leu

31.01.2005, 00:00 18

Leul a incheiat saptamana trecuta in crestere, dupa o noua apreciere dubla realizata vineri. Euro a fost evaluat de Banca Nationala la 37.723 de lei, cu 87 de lei mai putin decat cotatia precedenta. Dolarul a pierdut vineri 77 de lei, cursul coborand pana la 28.902 lei.
Jucatorii se asteapta insa ca leul sa inregistreze in zilele urmatoare si deprecieri, pe fondul reaparitei deficitelor de valuta, dupa ce piata a inregistrat trei zile consecutive de excedente saptamana aceasta.
Comparativ cu inceputul saptamanii trecute, leul a castigat fata de euro 721 de lei, dupa ce moneda europeana inregistrase o apreciere sensibila in prima zi. Dolarul a pierdut in acest interval 462 de lei, dinamica sa fiind influentata si de evolutia cursului pe pietele internationale.
Piata valutara interbancara s-a deschis vineri in cotatii de 37.780/37.840 de lei pentru un euro. Pe parcursul sedintei de tranzactionare cotatiile au oscilat intr-o banda ingusta, intre 37.600 si 37.800 de lei pentru un euro.
"Piata a fost si vineri foarte calma, volumele tranzactionate scazand corespunzator. Inca de joi au reaparut in piata deficite de valuta, dupa o perioada de trei zile consecutive se inregistrasera excedente. Probabil ca in continuare vom vedea deficite in piata, conditii in care cursul ar putea sa cresca. De altfel, cand cotatiile au coborat joi pana la o minima de 37.570 de lei/euro a aparut un interes de cumparare", a apreciat un dealer.
Perspectiva amanarii liberalizarii contului de capital (stabilita pentru inceputul lunii aprilie) ar putea sa indeparteze unii vanzatori de valuta, care ar fi fost interesati sa deschida pozitii in lei, mai spune dealerul. Mai mult, cei care deja facusera acest lucru, ar putea sa isi retraga acum banii. In aceste conditii, euro are sanse apreciabile sa se aprecieze in zilele urmatoare.
Piata a inregistrat joi un deficit de valuta de aproape sase milioane de euro, pe fondul unor vanzari catre clienti de 101 milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a coborat pana la 155 de milioane de euro, mai putin de jumatate din media sedintelor precedente. In acest context, volumul total traznactionat pe piata a fost de 256 de milioane de euro.
Pe pietele internationale dolarul a inregistrat vineri o apreciere usoara fata de euro, cursul coborand pana la 1.3038 dolari/euro la inchiderea pietelor. Dolarul are in continuare perspective de apreciere, sustinute de diferentialul dintre dobanda Bancii Federale a Statelor Unite si cea a Bancii Centrale Europene.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO