Bănci și Asigurări

Şeful Erste şi-a dublat câştigul pe anul trecut la 2,8 mil. euro

no title

Andreas Treichl a încasat un bonus de 1,3 milioane de euro pentru cum a gestionat perioada de criză din 2009

Autor: Voican Razvan

27.03.2011, 23:54 67

Andreas Treichl, 58 de ani, care conduce grupul austriac Erstede peste 13 ani, a primit pentru rezultatele din 2010 o remuneraţietotală de aproape 2,8 milioane de euro, nivel mai mare cu 90% faţăde câştigul obţinut pentru 2009.

Dublarea venitului său de la bancă provine dintr-un bonus deperformanţă acordat în contul anului 2009 şi care s-a ridicat laaproximativ 1,3 milioane de euro, după ce în urmă cu un an întregulboard al Erste renunţase la bonusuri în contextul crizei.

Principalul criteriu pentru premierea CEO-ului Erste ţine deatingerea ţintei anuale de profit. În 2009 profitul net al grupuluia fost de peste 903 mil. euro, faţă de o ţintă fixată la 1,15 mld.euro, însă obiectivul a fost considerat atins în condiţiiledublării costului cu provizioanele pentru credite, iar Treichl aluat un bonus cu 23% mai mare decât salariul anual care s-a ridicatla 1,050 mil. euro.

Chiar şi salariul efectiv al şefului Erste a crescut uşor faţăde 2009. Bonusul său de performanţă este plafonat la 200% dinsalariul brut anual.

De la izbucnirea crizei financiare internaţionale, Treichl acriticat în mai multe rânduri practicile de bonusare din industriabancară, referindu-se preponderent la marile bănci deinvestiţii.

Cu excepţia lui Martin Skopek, vicepreşedinte executivresponsabil cu retailul (care a deţinut o poziţie similară la BCRpână în vara trecută), toţi membrii boardului Erste au încasat anultrecut bonusuri de performanţă în contul rezultatelor pe 2009. Întotal, banca le-a plătit celor şase (şapte) membri (inclusivJohannes Leobacher decedat toamna trecută) bonusuri în valoare deaproape 3,7 milioane de euro. Remuneraţiile totale acordate echipeide top management au însumat peste 8,8 mil. euro (aproape dublufaţă de 2009), din care Treichl a luat peste 30%. Manfred Wimmer,CFO al Erste şi fost CEO al BCR, a primit un salariu anual de570.000 de euro şi un bonus de 365.000 de euro.

Premierea managementului este posibilă în ciuda faptului căErste a traversat cea mai dificilă perioadă a crizei cu ajutorulstatului austriac, primind la începutul lui 2009 o injecţie decapital de 1,2 mld. euro, plus garanţie guvernamentală pentruemiterea de obligaţiuni. Banca nu a rambursat până acum nimic dincapitalul participativ cu care a venit guvernul de la Viena, însăTreichl spunea la sfârşitul lui februarie că Erste ar putea începeplăţile către stat în lunile următoare. Începând cu anul financiar2010, criteriile de acordare a bonusurilor includ asigurarea rateinecesare de capital, rata de acoperire a creditelor neperformantecu provizioane, raportul cost/venit sau performanţa în materie deleadeship.

Erste Group este singura mare bancă din Austria care publicăinformaţii privind remuneraţiile anuale ale conducerii executive,aceasta fiind şi una dintre obligaţiile de listare cerute de bursadin Praga. În sistemul bancar din România nu există niciun asemeneaexemplu, nici măcar la banca centrală. Pentru 2010, Erste araportat un profit net de peste un miliard de euro, în creştere cu12,4% comparativ cu 2009. Treichl consideră că a fost depăşităperioada cea mai grea şi aş­teap­tă de la grupul său o performanţărobustă anul acesta.

El are dublă ipostază de preşedinte executiv şi acţionarindividual cu cel mai mare portofoliu de acţiuni (184.640 deacţiuni în noiembrie 2010). Vineri, pe bursa de la Viena titlurileErste au înregistrat o scădere de 1,24%, până la 35,8 euro. Laacest preţ banca are o capitalizare de 13,5 mld. euro, iar cota luiTreichl valorează 6,6 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO