Bănci și Asigurări

Seful VIG: Putem apara Erste de o tentativa de preluare ostila

09.06.2008, 12:54 27

Vienna Insurance (VIG), unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata asigurarilor din Europa Centrala si de Est, este gata sa sara in sprijinul Erste Bank, partenerul sau de pe piata bancara, in cazul aparitiei unei tentative de preluare ostila a actionarului majoritar al BCR, afirma G?nter Geyer, seful grupului de asigurari.
El a declarat intr-un interviu publicat recent la Viena ca VIG ar putea fi "cavalerul alb" care sa vina in ajutorul Erste.
Geyer spune ca i se pare improbabil scenariul unei preluari ostile, dar daca acesta s-ar concretiza, un prim pas al VIG ar putea fi retragerea din parteneriatul preferential incheiat cu Erste pentru vanzarea reciproca a produselor pe pietele pe care cele doua grupuri sunt prezente.
Comentariile sefului VIG survin in contextul in care pe piata continua sa apara speculatii si zvonuri privind posibilitatea ca atat Erste, cat si Vienna Insurance sa devina tinta unei tentative de preluare ostila.
La inceputul anului, chiar presedintele executiv al Erste Bank, Andreas Treichl, afirma ca stie ca exista grupuri bancare interesate de o preluare a bancii sale.
Aproape de fiecare data cand intervine acest subiect, Treichl nu uita sa aminteasca despre "cartea neagra" pe care a elaborat-o Erste si care contine o strategie precisa de salvare in ipoteza in care banca s-ar confrunta cu o incercare de preluare.
In primele luni ale anului, actiunile Erste Bank au pierdut circa 20% din valoare, Treichl acuzand in mai multe randuri actiuni ale speculatorilor.
La randul sau, Geyer sustine ca exista mari grupuri internationale de asigurari care ar fi interesate sa preia Vienna Insurance, fara a invoca vreun nume. "Nu suntem de cumparat".
Erste se bazeaza pe structura foarte eterogena a actionariatului ca principal element de protectie in cazul unei tentative de preluare ostila. La randul sau, VIG conteaza pe angajamentul actionarului majoritar care detine peste 70% - o fundatie a primariei Vienei - de a-si pastra pozitia majoritara, cu toate majorarile de capital operate de companie.
Ultima majorare, de peste un miliard de euro, a fost necesara tocmai pentru finantarea tranzactiei prin care VIG preia cea mai mare parte a businessului cu asigurari al Erste Bank. Deocamdata, tranzactia asteapta avizul autoritatilor de concurenta de la Bruxelles. In acelasi timp, cele doua companii au incheiat un parteneriat pe 15 ani pentru distributia reciproca a produselor.
Pe langa varianta unei tentative de preluare ostila, speculatiile care tot revin pe piata invoca posibilitatea unei fuziuni intre Erste si Raiffeisen, in ideea constituirii unui "campion national" austriac in banking. Treichl afirma in aprilie ca o asemenea fuziune nu ar aduce valoare adaugata actionarilor, pe langa faptul ca ar fi foarte dificil de realizat din cauza ca si Raiffeisen are un actionariat eterogen. Cel mai recent zvon aducea in discutie ideea unui parteneriat pe care National Bank of Greece ar fi vrut sa-l incheie cu Erste Bank, idee respinsa ferm de oficialii grupului austriac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO