• Leu / EUR4.9633
  • Leu / GBP5.7790
  • Leu / USD4.6099
Bănci și Asigurări

Semnale şi pariuri în creştere că dobânzile vor rămâne ridicate timp mai îndelungat în Europa şi SUA

Semnale şi pariuri în creştere că dobânzile vor rămâne ridicate timp mai îndelungat în Europa şi SUA

Autor: Catalina Apostoiu

24.05.2023, 23:43 179

Banca Centrală Europeană va avea nevoie să opereze noi ma­jorări de dobânzi pentru a aduce inflaţia sub control, a declarat recent preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, potrivit Bloomberg.

„Cursa înăspririi politicii mone­tare nu s-a încheiat. Alte câteva ma­jo­rări de dobânzi vor fi în continuare necesare pentru a ajunge la un nivel suficient de restrictiv. Iar mai apoi va trebui să menţinem acest nivel pentru o perioadă suficient de mare. Până când inflaţia va fi scăzut“, a declarat Nagel.

Comentariile acestuia vin la scurt timp după ce preşedinta BCE Chris­tine Lagarde a semnalat la rândul său că lupta pentru îmblânzirea inflaţiei nu s-a încheiat, fiind necesare noi acţiuni.

„Cred că am acoperit o mare parte a călătoriei către îmblânzirea inflaţiei şi readucerea acesteia la ţin­tă. Călătoria nu s-a încheiat, nu vom lua o pauză pe baza informaţiilor pe care le deţin în acest moment“, a declarat Lagarde.

Mai mulţi oficiali BCE au aver­tizat că ar putea fi nevoie ca majoră­rile să persiste dincolo de perioada verii pentru readucerea inflaţiei sub control. Nagel s-a numărat printre pri­mii care au indicat această ne­cesitate.

Banca centrală este în mijlocul celui mai agresiv ciclu de înăsprire din istorie. Aceasta a majorat do­bân­zile cu 375 de puncte deja, iar econo­miştii anticipează încă două majorări de un sfert de punct, însă riscul ca ciclul să continue timp mai îndelun­gat este în creştere.

În SUA, traderii de obligaţiuni şi-au schimbat radical perspectivele privind direcţia dobânzilor america­ne, reducându-şi pariurile pe o serie de reduceri în urma ultimelor date solide privind inflaţia şi economia în general, notează Financial Times.

În urmă cu aproximativ două săp­tămâni, traderii îşi creşteau pariu­rile pe posibilitatea ca dobânzile să fie reduse la 4,2% până la finalul a­nu­lui, de la actualul interval de 5-5,2%, sugerând trei sau chiar patru reduceri de dobânzi. Acum, numărul anticipat al reducerilor a scăzut la maxim două, până la 4,7%.

Schimbarea dramatică aduce in­vestitorii mai în linie cu mesajul băn­cii centrale americane (Fed) potri­vit căruia aceasta nu intenţionează să reducă dobânzile atâta vreme cât in­flaţia se menţine cu mult peste ţintă. Aceasta evidenţiază de asemenea starea de nesiguranţă intensă cu privire la direcţia viitoare a pieţelor.

Unii investori au considerat că încetinirea recentă a inflaţiei, dublată de criza bancară va determina Fed să înceapă să-şi inverseze ritmul agresiv de scumpire a creditului.

Fed însă nu a susţinut niciodată o astfel de poziţie, iar în ultimele săptămâni un număr în creştere de oficiali ai băncii au reamintit traderilor că lupta cu inflaţia este departe de a se fi sfârşit.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9633
Diferență: -0,1268
Ieri: 4.9696
Azi: 4.6099
Diferență: -0,9944
Ieri: 4.6562
Azi: 5.7790
Diferență: 0,3909
Ieri: 5.7565
Azi: 5.0913
Diferență: -0,4147
Ieri: 5.1125