Bănci și Asigurări

Senator USR: Guvernul PSD-ALDE pregăteşte concedieri şi tăierea salariilor în sectorul public. Documentul pe care l-ar fi trimis Eugen Teodorovici către toate instituţiille

Autor: Alex Ciutacu

11.06.2019, 13:22 11102

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, ar fi trimis o notificare către toate instituţiile publice din ţară prin care semnalează că bugetul nu acoperă plata integrală a salariilor din sectorul public pentru trimestrul IV, şi le cere acestora reducerea numărului de angajaţi şi reducerea salariilor, potrivit unui document publicat pe Facebook de senatorul USR Vlad Alexandrescu.

„Guvernul PSD-ALDE pregăteşte concedieri şi tăierea salariilor din sectorul public. Măsurile fiscale şi economice inconştiente adoptate de către guvernarea PSD-ALDE în ultimii doi ani, sub oblăduirea infractorilor Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov, au creat o criză bugetară majoră. Cheltuielile sunt în creştere, iar veniturile nu reuşesc să ţină pasul. Promisiunile electorale populiste şi măsurile fiscale care avantajează companiile şi instituţiile camarilei politice de la Bucureşti şi ale baronilor din teritoriu riscă să creeze un colaps bugetar în toamnă. În faţa unei astfel de crize, Orlando Teodorovici a trimis tuturor instituţiilor publice din ţară, inclusiv instituţiilor de cultură şi a institutelor de cercetare, o notificare prin care cere, în mod expres, <<reducerea numărului de angajaţi şi/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale>>”, scrie Vlad Alexandrescu, fostul ministru al Culturii din guvernul Cioloş.

Mai mult, în documentul semnat de Eugen Orlando Teodorovici, şi adresat Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, se menţionează că Ministerul Finanţelor publice nu poate fi de acord cu majorarea cheltuielilor de personal deoarece ar afecta cheltuielile de investiţii.

„Precizăm că Ministerul Finanţelor Publice nu poate fi de acorc cu majorarea cheltuielilor de personal cu ocazia rectificărilor bugetare întrucât acest lucru s-ar putea realiza numai cu afectarea procesului investiţional (reducerea cheltuielilor de investiţii)”, se arată în documentul citat.

Senatorul USR notează că se cere „o austeritate cruntă” pentru a susţine un buget „fantasmagoric”.

sursă foto: Vlad Alexandrescu, senator USR

”Practic, instituţiile publice, inclusiv teatre, spitale, şcoli şi centre de cercetare, sunt avertizate de Orlando Teodorovici că trebuie să impună o austeritate cruntă, totul pentru ca bugetul fantasmagoric adoptat în primăvară, cu o întârziere de aproape jumătate de an, să nu ducă la deficite bugetare galopante. După schimbările legislative promovate de guvernarea Dragnea-Dăncilă, inclusiv creşterea indemnizaţiilor demnitarilor şi creşterea nediscriminată a salariilor funcţionarilor publici, Teodorovici îndeamnă acum instituţiile publice să strângă cureaua şi să sufere de pe urma proastei guvernări a PSD-ALDE, apelând la austeritate şi tăieri de salarii pentru a evita reducerea personalului. Toate acestea în condiţiile în care multe instituţii sunt deja subfinanţate şi nu îşi pot îndeplini menirea stabilită de legislaţia în vigoare”, potrivit lui Vlad Alexandrescu.

sursă foto: Vlad Alexandrescu, senator USR

„Creşterea veniturilor şi a nivelului de trai al populaţiei trebuie să fie un deziderat pe care toate guvernele trebuie să îl urmărească, dar acest deziderat trebuie urmărit prin măsuri realiste şi care pot fi îndeplinite fără a afecta funcţionarea instituţiilor statului. Ultimatumul semnat de Orlando Teodorovici arată caracterul heirupist, nerealist şi toxic al unei guvernări care acţionează într-o logică populistă şi ipocrită, crescând cheltuielile fără să se asigure că veniturile pot să le acopere. După ce au adoptat pensii speciale şi au crescut indemnizaţiile demnitarilor, guvernarea PSD-ALDE ameninţă acum cu tăieri de salarii şi concedieri în sectorul public. Din informaţiile primite din instituţiile publice, fondul de salarii are lipsă în lunile septembrie şi decembrie, din pricina "trimestrializării", o inovaţie marca Valcov”, explică Alexandrescu.

sursă foto: Vlad Alexandrescu, senator USR

„Solicit prim-ministrului Viorica Dăncilă şi ministrului Orlando Teodorovici să anunţe public că nici un cetăţean al acestei ţări, profesori, cercetători, doctori, pompieri, actori, nu vor avea de suferit de pe urma măsurilor fiscale inconştiente adoptate de această guvernare.

Este responsabilitatea guvernului să găsească soluţii adecvate care să soluţioneze problemele bugetare pe care tocmai acest guvern le-a cauzat prin măsurile inconştiente adoptate în ultimii doi ani”, conchide el.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO