Bănci și Asigurări

Sergiu Manea, CEO BCR: Este nevoie să creştem cheltuielile cu cercetarea şi dezvoltarea la nivelul Finlandei sau Germaniei ca pondere în PIB dacă vrem să dublăm economia României în următorii 10 ani

Sergiu Manea, CEO BCR: Este nevoie să creştem...

Autor: Răzvan Botea

15.11.2023, 20:17 163

Sergiu Manea, CEO-ul BCR, a susţinut un speech în cadrul conferinţei „Industrii inteligente: cum creăm valoare adăugată în România”, organizată de confederaţia patronală Concordia, în parteneriat cu BCR. El a punctat că, dacă România vrea să îşi dubleze economia în următorii 10 ani, este nevoie să creştem cheltuielile cu cercetarea şi dezvoltarea la nivelul Finlandei sau Germaniei, adică la 3-4% din PIB, faţă de 0,5% din PIB, cât este acum.

Câteva declaraţii ale lui Sergiu Manea (citiţi declaraţiile pe larg în ediţia ZF de vineri, 17 noiembrie):

Sectorul IT din România este realmente extraordinar, dar avem foarte puţine produse româneşti. Avem o comunitate vibrantă de ingineri software, care creează lanţuri de valoare, dar foarte puţine produse de tehnologie românească.

Eu cred că în contextul în care spunem că vom dubla PIB-ul României în 10 ani, probabil că ar trebui să venim cu cheltuielile de dezvoltare cercetare la nivelul Finlandei Germaniei (ca pondere în PIB – n. red)

Valoarea adăugată brută este relativ scăzută în România, dar asta nu este un lucru rău neapărat, pentru că oferă oportunitate. Putem merge mai sus.

Viitorul este legat de deciziile pe care le vom lua şi de modul în care vom sta împreună în aceste decizii

Avem şi bani. Cu câţiva dintre dumneavoastră am vorbit în trecut şi vă spuneam de fonduri europene... lucrurile s-au schimbat. Banca Comercială Română (BCR) crede în datoria noastră de a lua toţi banii care sunt pe masă. Sunt convins că aveţi proiecte.

Creşterea bazei de capital a României SRL şi România SA este necesară. Numai aşa putem genera acea creştere dublă la care eu visez şi vă invit să visaţi alături de mine.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO