Statistici Eurostat. România, pe podiumul ţărilor UE cu cel mai mare deficit bugetar în 2017

24 apr 2018 Autor: Iulian Anghel

Vezi galeria foto Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici s-a remarcat în ultima vreme ca un aprig critic al celor care au pus sub semnul întrebării capacitatea statului de a rămâne în parametrii de deficit– fie că vorbim de deficitul bugetar sau de cont curent. Ministrul susţine că deficitul de cont curent de sub 4% din PIB (3,6% din PIB în 2017) este perfect finanţabil, iar deficitul bugetar de 3% din PIB nu este în pericol de a fi depăşit.

România s-a situat în 2017 pe locul al treilea din UE în rândul ţărilor cu cel mai mare deficit bugetar, fiind întrecută la acest capitol doar de Spania şi de Portugalia.

Deficitul bugetar al României de 2,9% din PIB în 2017 (25 mld. lei; 5,5 mld. euro) a fost al treilea cel mai ma­re deficit bugetar înre­gistrat în UE, după cel al Spaniei, de 3,1% din PIB, şi cel al Portugaliei, de 3% din PIB.

România a înregistrat anul trecut o uşoară reducere a deficitului, raportat la PIB, de la 3% din PIB în 2016 la 2,9% din PIB în 2017 (pe ESA – sistemul european de conturi). Nu a mai fost înregistrată în 2017 surpriza din 2016 când diferenţa dintre deficitul bugetar cash (2,4% din PIB) şi deficitul ESA (3% din PIB) a fost de aproape un miliard de euro (4,4 mld. lei). Însă nu putem vorbi despre o consolidare fiscală precum în cazul Regatului Unit care şi-a redus deficitul pe ESA de la 3% din PIB în 2016 la 1,9% din PIB în 2017, al Franţei care a trecut de la 3,4% deficit bugetar în 2016 la 2,6% deficit din PIB în 2017 sau al Austriei - deficit de 1,6% din PIB la 0,7% din PIB.

În întreaga Uniune Europeană este vizibil un proces solid de consolidare fiscală, Ro­mânia fiind o excepţie în această tendinţă. Este de subliniat însă că România şi-a menţinut deficitul bugetar la sub 3% din PIB - limita prevăzută în Tratatul de la Maastricht şi apoi în tratatele de consolidare fiscală - în ciuda previziunilor pesimiste venite din toate părţile care anticipau de­pă­şirea acestei ţinte şi intrarea ţării în ceea ce se numeşte „procedură de deficit excesiv”, ca urmare a depăşirii pragului de deficit bugetar de 3% din PIB. Rămâne totuşi această observaţie: după ce în 2015 Ro­mânia era între ţările cu cel mai mic deficit bugetar, o consolidare obţinută greu, programul de relaxare fiscală a schimbat tendinţa şi a împins România pe podiumul ţărilor cu cel mai mare deficit bugetar din Uniune.

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici spune România va respecta şi în acest an ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB. Aflat la Washington, la reuniunea de primăvară a Grupului Băncii Mondiale (BM) şi FMI, Teodorovici i-a spus lui Poul Thomsen, directorul departamentului pentru Europa al FMI, că România îşi va respecta angajamentele de a menţine deficitul sub 3% din PIB.

Deficitul bugetar de sub 3% din PIB a fost obţinut în 2017 prin reducerea cheltuielilor bugetare cu peste 1% din PIB, de la 34,6% din PIB în 2016 la 33,4% din PIB în 2017. Este un efort considerabil, dar nu benevol pentru că şi veniturile bugetului general consolidat au scăzut de la 31,6% din PIB în 2016 la 30,5% din PIB.

Graţie puternicei creşteri economice, de 6,9% în 2016, datoria ţării, deşi a crescut cu 16 miliarde de lei, până la 285 de miliarde de lei, a scăzut ca pondere în PIB de la 37,4% din PIB în 2016 la 35% din PIB în 2017.

Doar şase ţări din UE au avut în 2017 deficite care au depăşit 2% din PIB. Din cele 28 de ţări membre ale UE 12 au avut excedent bugetar, iar una, Slovenia a avut deficit zero. România este pe podiumul ţărilor cu cel mai mare deficit.

În 2017, deficitul bugetar (media) a scăzut în UE de la 1,6% din PIB până la 1% din PIB.

iulian.anghel@zf.ro

 

De la Washington ministrul finanţelor spune: rămânem la sub 3% din PIB deficit şi în 2018

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici a susţinut la Washington, la reuniunea de primăvară a Grupului Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, că România se va menţine în ţinta de deficit bugetar asumată de 3% din PIB. Teodorovici a avut o întâlnire cu Poul Thomsen, fost negociator - şef al FMI pentru România, acum directorul departamentului pentru Europa al FMI, şi, potrivit Ministerului Finanţelor, „a dat asigurări” că România îşi va respecta angajamentele asumate cu instituţiile financiare internaţionale de a menţine deficitul sub 3% din PIB.

„România merge în direcţia bună, reluându-şi creşterea economică sustenabilă bazată pe investiţii. Dinamica veniturilor bugetare din trimestrul I 2018 este superioară dinamicii anuale prognozate pentru Produsul Intern Brut (11,4% comparativ cu 7,9%, creştere nominală a PIB) fiind, cu excepţia celei înregistrate în trimestrul I 2015, cea mai ridicată postcriză”, a susţinut Eugen Teodorovici, potrivit unei informări a Ministerului de Finanţe român.

 

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.04.2018

 
Cuvinte cheie:
deficit bugetar
, romania
, crestere
, uniunea europeana
, podium
, eurostat
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide