Bănci și Asigurări

Statul se împrumtă mai scump: randamentele la titlurile de stat au scăzut uşor în septembrie 2018 pentru scadenţele de până în 5 ani, dar dobânzile sunt în continuare de 2-4 ori mai mari decât cele din 2017

Statul se împrumtă mai scump: randamentele la titlurile...

Autor: Claudia Medrega

01.10.2018, 00:06 311

La titlurile cu maturitatea de 6 luni - 1 an, randamentele au fost în septembrie de peste 4 ori mai mari faţă de valorile din 2017, în timp ce pentru maturităile de trei-cinci ani s-au dublat.

Randamentele medii la titlurile de stat s-au aflat în acest an preponderent pe o tendinţă ascendentă pentru majoritatea scadenţelor, iar cele mai consistente creşteri ale randamentelor faţă de anul 2017 s-au înregistrat în cazul scadenţelor sub un an, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Randamentele titlurilor de stat emise de Ministerul Finanţelor se situau în septembrie între 2,9% şi 5,2% pentru maturităţile cuprinse între 6 luni şi 15 ani.

Rămâne de văzut cum vor evolua în continuare randamentele la titlurile de stat având în vedere că Ministerul Finanţelor va mai avea un vârf de plată în toamna acestui an, în luna noiembrie urmând să ajungă la scadenţă titluri de stat de aproximativ 7,6 mld. lei, emise pe piaţa internă. Anul 2018 a fost volatil din punctul de vedere al nevoilor de finanţare ale statului, distribuţia nevoilor de finanţare fiind neuniformă, cu vârfuri de plată de 7-8 mld. lei, dar şi luni în care sumele ajunse la scadenţă au fost sub 1 mld. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO