Bănci și Asigurări

Statul s-a împrumutat mai ieftin în luna mai

Statul s-a împrumutat mai ieftin în luna mai

Autor: Liviu Popescu

25.05.2015, 00:02 106

Statul s-a împrumutat mai ieftin în luna mai decât în luna precedentă, randamentele la titlurile de stat emise pe zece ani fiind în scădere de la 3,32% în aprilie la 3,2% în mai, iar costurile la scadenţa pe termen scurt şi-au continuat tendinţa de ajustare. Randamentele pe termen de şase luni au ajuns în mai la 1,43%, iar cele pe 12 luni la 1,39%.

„Ratele de dobândă au consemnat scăderi generalizate pe piaţa titlurilor de stat în cursul săptămânii, în ton cu cele din pieţele europene, evoluţii determinate, în principal, de semnalele emise de reprezentanţii Băncii Centrale Europene (în direcţia accelerării programului de cumpărare de active în lunile mai şi iunie, înainte de vacanţa de vară)”, scrie într-un raport al Băncii Transilvania semnat de Andrei Rădulescu, senior economist al băncii.

În ultima zi din luna aprilie, Ministerul Finanţelor a avut un vârf de plată al datoriei, în condiţiile în care atunci au ajuns la maturitate titluri de stat de 7 mld. lei, după ce în martie a ajuns la scadenţă o emisiune de eurobonduri de 1 mld. euro.

Un alt vârf de plată al datoriei va fi în octombrie, când vor ajunge la scadenţă titluri de stat de aproximativ 7 mld. lei.

Ministerul Finanţelor a început din acest an să ramburseze şi împrumutul de aproximativ 5 mld. euro contractat la începutul crizei de la Comisia Europeană, prima tranşă fiind de 1,5 mld. euro.

Rădulescu a adăugat că dinamica indicatorilor macroeconomici globali şi fluctuaţiile din pieţele de valute, acţiuni şi mărfuri au avut impact asupra curbei randamentelor în ultimele zile.

Finanţele au împrumutat săptămâna trecută 400 mil. lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu scadenţă în aprilie 2020, la un nivel mediu ponderat al randamentului de 2,75% pe an. Pentru luna mai, statul şi-a propus să împrumute 2,2 mld. lei, cea mai mică sumă planificată pentru acest an. Până în prezent a împrumutat 1,8 mld. lei.

MFP şi-a propus pentru acest an să atragă 40 mld. lei prin vânzarea pe piaţa internă de certificate de trezorerie şi obligaţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO