Stefan Dorfler, directorul financiar al Erste, proprietarul BCR, a declarat luni la Viena că BCR nu va începe să dea credite în euro persoanelor fizice credite chiar dacă există această diferenţă mare între dobânzile la lei şi dobânzile la euro.
Nu vrem să venim cu acest risc pentru consumator, a menţionat el.
Situaţia de astăzi, în care dobânzile la lei pentru credite depăşesc 10%, ajungând chiar la 15-20%, comparativ cu dobânzile la euro, care sunt între 1-2%, aminteşte de perioada de la mijlocul anilor 2000, cu franci elveţieni, când diferenţa de dobândă lei/CHF i-a determinat pe mulţi să ia împrumuturi în franci elveţieni, o decizie pe care au regretat-o când a venit criza, iar cursul valutar al francului a crescut exponential.
BCR nu a dat credite în franci elveţieni, dar în 2012 a decis să nu mai acorde împrumuturi persoanelor fizice în euro, o decizie care a surprins foarte mult piaţa, mai ales că exista un diferenţial de dobândă între euro şi lei. Această decizie a fost însă câştigătoare atunci când dobânzile la lei au scăzut foarte mult datorită reducerii inflaţiei.
În acest moment, ROBOR la 3 luni, indicatorul de referinţă folosit la creditele pentru companii şi persoane fizice, a trecut de 8%, în timp ce Euribor la 3 luni este de 0,2%. Peste aceşti indicatori se adaugă marjele băncilor.
În prezent, sistemul bancar este expus în proporţie de 70% pe dobânzile la lei şi doar 30% pe euro sau alte valute. În criza anterioară, 70% din împrumuturi erau în euro.
Dacă BCR nu va acorda credite în euro persoanelor fizice, Stefan Dorfler spune că pentru companii împrumuturile în euro sunt deschise, mai ales pentru cele care au operaţiuni externe şi încasări în euro.
Acum, băncile din România se confruntă cu o situaţie inedită şi nu prea au resurse în lei, dar au în schimb resurse în euro, ceea ce face ca creditarea în euro să devină mai avantajoasă, dar atâta timp cât cursul valutar este stabil.
Datorită politicii monetare mai strânse a BNR, băncile au început să crească dobânzile la lei pentru că au un deficit pe această resursă.
Băncile au crescut depozitele în euro pentru că românii şi-au schimbat depozitele în lei în euro de teama inflaţiei şi a războiului din Ucraina.