Bănci și Asigurări

Strainii tin aproape 3,4 miliarde de euro in depozite in lei si valuta la bancile locale

Strainii tin aproape 3,4 miliarde de euro in depozite in lei si valuta la bancile locale

Click pentru imaginea intreaga

22.02.2008, 20:12 30

Investitorii straini si-au majorat depozitele plasate la bancile romanesti pana la un maxim istoric de 3,73 miliarde de euro in noiembrie trecut, potrivit datelor BNR.
Doar in luna noiembrie plasamentele pe termen mediu si lung ale strainilor au urcat cu 229 de milioane de euro, respectiv putin peste 7%. Datele BNR nu reflecta si fluxurile de fonduri plasate pe termen scurt.
Desi comparativ cu noiembrie anul trecut sumele plasate de investitorii straini sunt de aproape patru ori mai mari, serviciul datoriei (dobanda platita de bancile locale) cumulat in primele 11 luni a fost mult mai mic in 2007 decat in 2006. Astfel, anul trecut serviciul datoriei s-a ridicat la 171 de milioane de euro, fata de 321 de milioane de euro, in primele 11 luni ale lui 2006.
De altfel, leul se afla in noiembrie trecut pe o panta abrupta de depreciere, in ciuda cresterii sensibile a plasamentelor pe termen lung. Miscarea a fost alimentata chiar de jucatorii straini, care au derulat multe operatiuni pe termen scurt, pariind pe slabirea leului.
Pe medie, cursul a urcat in noiembrie trecut cu 3,5%, pana la 3,47 lei pentru un euro. Cresterea a fost alimentata si de cererea mai mare din partea importatorilor locali, dar majoritatea tranzactiilor au fost determinate de fluxurile speculative. Pariul jucatorilor straini impotriva leului a dus cotatiile pana aproape de 3,8 lei/euro in luna ianuarie, cand tendinta a fost inversata de o presupusa interventie a BNR.
Aceleasi fluxuri speculative pe termen scurt fortasera in vara o apreciere bursca a leului, cotatiile coborat la inceputul lui iulie pana la 3,1 lei pentru un euro.
In toamna, cresterea puternica a aversiunii fata de risc pe pietele internationale dupa criza creditelor ipotecare din Statele Unite a adus insa presiuni de depreciere pentru toate monedele de pe pietele emergente din regiune.
Astfel, la sfarsitul lui noiembrie cursul mediu era cu aproape 3% mai sus comparativ cu media din ianuarie, cu toate ca soldul depozitelor pe termen mediu si lung ale nerezidentilor crescusera in acest interval cu 2,4 miliarde de euro. De altfel, nerezidentii si-au majorat aproape constant expunerea pe piata locala in 2007, singurele corectii fiind inregistrate in mai si in septembrie.
In august, depozitele atinsesera un varf de 3,18 miliarde de euro, insa luna septembrie a adus o corectie puternica, de peste jumatate de miliard de euro.
Urmatoarele doua luni au adus insa o crestere consistenta a acestor plasamente, de circa 710 milioane de euro. Aceasta a avut loc chiar in timp ce analistii bancilor straine isi aratau ingrijorarea fata de evolutia economiei romanesti, pe fondul adancirii deficitului extern si al revenirii inflatiei, recomandand lichidarea pozitiilor pe leu sau chiar pariuri pe cresterea cursului.
In ultimul raport asupra inflatiei, publicat luna aceasta, BNR subliniaza ca fundamentele economice justifica in continuare o apreciere reala a leului fata de euro pe termen mediu.
Corectia puternica din toamna trecuta a intrerupt o perioada de aproape trei ani in care leul se intarise in termeni nominali in fata euro, cursul fiind la sfarsitul lui noiembrie peste cel din noiembrie 2006.
Totusi, BNR noteaza ca pe termen scurt, factori perturbatori in special de pe pietele externe ar putea sa determine o abatere de la tendinta pe termen mediu.
Astfel, cei care mizeaza pe plasamentele in lei pe termen lung vor avea de castigat de pe urma dobanzilor ridicate de pe piata locala. In prezent, BNR a ridicat dobanda cheie la leu la 9% pe an, pentru a combate presiunile inflationiste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO