Bănci și Asigurări

Sub presiunea aderarii la UE, legi pe banda rulanta in asigurari

24.02.2004, 00:00 13



La anul pe vremea asta, asiguratorii se vor conduce dupa alte legi. Legislatia asigurarilor va fi fundamental schimbata in 2003, pentru conformarea la directivele Uniunii Europene. Cerintele sunt din ce in ce mai stricte pentru companiile de asigurari romanesti, iar competitia din ce in ce mai dura.



Spre exemplu, fiecare companie de asigurare va trebui sa creeze un fond de siguranta de cel putin 2 milioane euro, adica sa imobilizeze acesti bani intr-un cont de care sa nu se atinga, ceea ce va mari costurile. Competitia va fi mai dura pentru ca piata va fi liberalizata, adica societatile de asigurare din strainatate vor putea vinde aici polite fara sa-si infiinteze societati distincte.



"Liberalizarea serviciilor are si parti bune dar si mai putin bune pentru societatea romaneasca: pe de o parte, sunt parti bune pentru asigurati, care vor avea parte de servicii mai bune, si mai putin bune pentru companiile de asigurari, care vor avea parte de competitia directa a firmelor straine. Se vor rasturna niste valori, si poate ca ar fi necesar un studiu de impact al acestor schimbari", sustine Nicolae Crisan , presedintele Consiliului CSA.



Comisia de Supraveghere a Asigurarilor lucreaza la un vraf de proiecte de legi si norme care trebuie adoptate pana in aceasta toamna. Nu toate vor intra in vigoare de la aparitie, dar modificarea legislatiei trebuie facuta pentru inchiderea capitolului Libera Circulatie a Serviciilor, unul din cele noua capitole care inca se negociaza (din 31).



Modificarile sunt cuprinde in trei proiecte de legi, dintre care unul se afla deja in Parlament, si noua proiecte de norme (vezi caseta).



"Procedurile de adoptare a legislatiei sunt inca greoaie, pentru ca nu exista specialisti pe intreg <<lantul>> care trebui parcurs de o lege pentru a fi conforma legislatiei cu UE. In plus, pentru ca in acelasi timp se schimba o mare parte a legislatiei, exista riscul de neconcordante intre textele adoptate, astfel incat pot aparea trimiteri la termeni sau concepte care nu exista in actuala legislatie ci abia urmeaza sa apara", afirma Crisan.



Dupa ce este adoptata in proiect de Consiliul CSA, legislatia merge la avizare la Ministerul Finantelor, apoi la Ministerul Integrarii Europene, apoi la Delegatia Romaniei la Bruxelles, apoi la Comisia Europeana.



Noua legislatie va pleca din CSA la 1 martie, urmand sa fie adoptata de Parlament pana in toamna.





Fond de siguranta de cel putin 2 mil. euro



Companiile de asigurari generale vor trebuie sa creeze un fond de siguranta de cel putin 2 milioane de euro, iar daca in clasele de riscuri din portofoliu sunt si asigurarea RCA sau de credite si garantii, fondul va fi de cel putin 3 milioane euro. Banii vor ramane, cash, intr-un cont curent deschis la o banca, atata timp cat exista compania. Pentru asiguratorii de viata, fondul va fi de minim 3 milioane de euro. Banii vor fi folositi pentru acoperirea obligatiilor in caz de faliment al companiei.





Norma cu garantiile, intoarsa de la Monitor



Dar nu numai negocierile cu UE influenteaza legislatia, ci si cele cu Fondul Monetar International. Norma privind asigurarea de credite si garantii a fost retrasa din drumul spre Monitorul Oficial pentru ca nu era conforma cu cele convenite cu FMI in convorbirile preliminare pentru urmatorul aranjament stand-by, avute in noiembrie. FMI a cerut tinerea in frau a creditarii, inclusiv prin restrictionarea asigurarilor de credite si garantii. Viitoarea norma va prevedea limitarea riscurilor asumate de catre companiile de asigurari pana la 5.000 de euro la creditele de consum si 50.000 de euro la creditele ipotecare per debitor.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO